3 najpogostejše napake pri izvajanju joge

Priljubljenost joge je velika in brez dvoma bo tako tudi ostalo. Kljub temu da vadba na prvi pogled deluje precej nedolžno, pa v resnici ni. To velja predvsem pri ljudeh, ki se vadbe lotevajo na napačen način. Med drugim z njo pretiravajo, kar lahko pripelje tudi do hudih težav s kolki.

Seveda pravilno izvajanje joge ponuja veliko prednosti – tako fizične kot psihične. A tudi najboljšim, na primer učiteljem joge, se zgodi, da jim pretiravanje z jogo škodi. V zadnjih letih je namreč opaziti precejšen porast učiteljev joge s hujšimi težavami kolkov.

V nadaljevanju preverite, česa se morate pri vadbi joge izogibati, da na težave ne naletite še sami.

1. Ne poslušate svojega lastnega telesa

Vsi poznamo prednosti, ki jih nudi joga. A tako kot to velja za vse druge vadbe, tudi ta lahko privede do poškodb. Mnogi, ki se ukvarjajo z jogo, si bolečino v sklepih razlagajo povsem napačno. Ko jo začutijo, bi morali takoj prekiniti z vadbo. Pri otrdelosti pa lahko nadaljujejo in jo nato počasi sproščajo.

Joga položaj
Če v določenem joga položaju pride do bolečine, le-te ne ignorirajte.

Na sploh mnogi pri vadbi ignorirajo bolečino in se prisilno dajejo v najrazličnejše položaje, ki so za njih v resnici škodljivi. Pretiravajo in tako presegajo zmožnosti lastnega telesa. Pogosto zamenjujejo bolečino in otrdelost. Če pri jogi na primer začutite zapirajoč ali ščipajoč občutek, tega ne smete ignorirati.

2. Mislite, da je za vas tako enostavno kot za druge

Vsak med vami bi moral najbolje razumeti svoje lastno telo. Prav tako bi moral vedeti, da je precej odvisno od kolkov posameznika ter od tega, kako gibljiv je. Zapomnite si, da kar je dosegljivo za nekoga, ni nujno, da je dosegljivo za drugega oziroma za vas. Ljudje neredko želimo posnemati druge, namesto da bi se osredotočali na tisto, kar je dosegljivo nam samim.

Veliko vaditeljev joge zaradi svojega ega vztraja pri nekem položaju do konca – kljub temu da bi posameznik moral položaj opustiti, ko mu je neudobno. To, da vadeči poleg vas zmore v določenem položaju vztrajati dlje časa, še zdaleč ne pomeni, da morate tako dolgo vztrajati tudi sami.

3. Prepogostost in prevelika intenzivnost joge

Glavna vzroka za težave s kolki sta zagotovo pogostost in prevelika intenzivnost izvajanja joge. Tudi v primeru, če se v času vadbu ne posvečate ničemur drugemu. Če mislite, da je ukvarjanje z jogo šestkrat na teden super odločitev, se v resnici motite. Obvezno bi morali vključiti še kakšno drugo vadbo, na primer vaje z utežmi, jogo pa količinsko zmanjšati na manj dni v tednu.

Pretiravanje z jogo
Tako kot z drugimi aktivnostmi tudi z jogo ni pametno pretiravati.

Pri vsaki stvari, ki jo preveč ponavljamo ter delamo eno in isto stvar, se lahko slej ko prej pojavijo težave. Nič drugače ni pri jogi. Zelo pomembno je, da poskrbimo za raznolikost – v tem primeru za različne vrste vadb.

Bistvo joge ni v tekmovalnosti, temveč zlasti v zavedanju lastnega telesa. Če boste jogo izvajali v mejah svojih zmožnosti, ne pa preko bolečine, boste zagotovo deležni številnih koristi, ki vam jih tovrstna vadba lahko ponudi. Poleg gibalnih prednosti prinaša tudi več notranjega miru in osredotočenosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close