Kako se pripraviti na mali maraton?

Tek se pogosto označuje tudi kot najbolj prvinska telesna aktivnost, za katero ne potrebujemo drage in zahtevne opreme ter veliko časa. Posledično se s to dejavnostjo ukvarja veliko ljudi. Vseeno pa se teka ne smemo lotevati povsem brezglavo. V nasprotnem primeru bi tvegali s poškodbami, izgubo motivacije ter še čim.

V današnjem prispevku pa vam bomo svetovali, kako se je najbolje pripraviti na tekaške podvige, kot je na primer mali maraton. Če se boste nasvetov držali, potem pred, med in po teku res ne more iti prav nič narobe. Še več: morda boste po teku stopili na katero od prvih treh mest.

1. Zavedati se morate, zakaj tečete

Ne glede na to, ali se pri teku smatrate za novinca ali tekaškega veterana, je zelo pomembno, da veste, zakaj tečete. V nasprotnem primeru vam treniranje teka na dolge proge lahko postane prenaporno in včasih tudi dolgočasno. Če pa imate v glavi postavljen zelo jasen cilj, vam bo ta še kako olajšal treninge in tudi tekmo, na kateri boste zagotovo blesteli.

2. Trenirajte vsaj 15 tednov

Če se odločite za tekmovanje v teku na daljše proge, kot je recimo mali maraton ali morda kar celoten maraton, potem morate z intenzivnejšo vadbo pričeti že kar nekaj tednov prej. Priporočamo vam, da je to vsaj 15 tednov pred velikim dogodkom.

Priporočamo vam, da v vsakem naslednjem tednu intenzivne vadbe dodate po 2 kilometra. Tako boste pred samim dogodkom fizično in psihično dobro pripravljeni.

3. Nakup vrhunskih tekaških copat

Vrhunski tekaški copati so res nekoliko dražji, vendar jih za tako priložnost vsekakor potrebujete. Pravzaprav bi bilo najbolje, da si kupite kar dva para., saj pri vseh kilometrih, ki jih boste v dokaj kratkem času naredili, en par verjetno ne bo dovolj. Tako bo tudi možnost za poškodbe veliko manjša, dober rezultat pa vam tako in tako ne uide.

Na zgornjih slikah je prikazana moška in ženska tekaška obutev, ki je na voljo v specializirani športni trgovini Extreme Vital. Celotno ponudbo si lahko ogledate na njihovi spletni strani, seveda pa bo najbolje, da se pred samim nakupom oglasite v eni izmed njihovih fizičnih trgovin. Tako boste lahko tekaško obutev najprej preizkusili in se prepričali, da se v njih dobro počutite.

4. Poiščite družbo za tek

Trening teka je dokazano veliko bolj zabaven, če poteka v dvoje ali v skupini. Družba vam bo še bolj dvignila motivacijo. Dobro je, da je vsaj en član izbrane družbe za tek nekoliko hitrejši od vas. Z njegovo pomočjo vam morda uspe še izboljšati tekaški čas, na katerega boste ponosni tudi na glavni tekmi.

5. Tecite na različnih vrstah podlage

Med treningi za tek poskrbite tudi za to, da se ne ujamete v tekaško rutino. Dobro je, da ves čas treninga menjate proge in s tem tudi podlage, na katerih tečete. Enkrat tecite po gozdu, spet drugič čez mesto, nato nekaj kilometrov po tekaški progi in tako dalje.

Čeprav tek po betonu najbolj okrepi noge, z njim ne pretiravajte. Ne smete si namreč dovoliti, da bi bile vaše noge tik pred odločilno tekmo preveč utrujene. Vmes pojdite še v fitnes in tudi tam poskusite teči na tekaški stezi pri različnih hitrostih in naklonih.

6. Dobro preučite progo

Stari in modri ljudje menijo, da general ne sme iti v bitko slep. Tako tudi tekač ne sme iti neveden na progo. Če je ne morete preizkusiti v praksi, ker vam tega ne dovoljujejo okoliščine, potem je najbolje, da progo preučite kar s pomočjo primernega zemljevida. Preučite podlago ter preverite, koliko ravnine in hribov se nahaja na njej.

Vmes poglejte še, kakšno vreme vas čaka na dan tekme. Vsaj nekaj dni pred velikim finalom si pripravite še primerno obleko. Med tekmo vas tako ne bo moglo presenetiti prav nič.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close