Vadbena kletka – verjetno najboljši kos fitnes opreme

Če se ukvarjate s fitnesom – zaradi takšnih ali drugačnih razlogov – da bi pridobili na teži, jo izgubili, preoblikovali svoje telo ali zgolj ostali v top formi, vam je dobro znano, da sta rutina in disciplina za rezultate ključnega pomena. Pa naj bo to rutina za dvigovanje moči ali vaje v bodybuildingu, pri vsaki vadbi se morate potisniti do roba, če želite doseči opazne koristi od vloženega truda.

Za znatno povečanje moči in rast mišic je med vajami potrebno uporabljati težke uteži, pri čemer obstaja velika verjetnost neuspešnih ponovitev. Za varno izvedbo pa si morate pomagati z različnimi deli opreme v telovadnici, vadbenim partnerjem in trenerjem. Vadbena kletka je tako eden od takšnih telovadnih strojev, ki vas varuje pred padcem uteži pri neuspeli ponovitvi.

Zakaj se sploh odločiti za nakup vadbene kletke?

Večina ljudi, ki pripravlja domačo telovadnico, začne z nakupom osnovnih prostih uteži in pripomočkov, nato pa se zatakne pri odločitvi o nakupu fitnes kletke. To je lahko posledica kakršnega koli razloga, kot so razpoložljivost prostora, prioriteta ali nerazumevanje funkcionalnosti kletke.

Namen tega članka je pojasniti, zakaj je nakup vadbene kletke priporočljiv za vse, ki izvajate vaje za moč. Če želite povečati zmogljivosti svoje domače telovadnice in si omogočiti dvigovanje težkih prostih uteži, ne da bi za to potrebovali partnerja, potem ji preprosto morate dodati kletko.

Fitnes kletke so vsestranske, saj jih lahko uporabljate za izvajanje več kot ducat vaj. V primerjavi z drugimi možnostmi lahko zavzamejo nekaj več prostora, vendar so za vrsto varnega vadbenega okolja, ki ga zagotavljajo za izvajanje glavnih dvigov, kot so počepi in vaje na klopi, tega še kako vredne.

Videz in uporaba vadbene kletke

Sama po sebi kletka ni preveč uporaba, zato jo morate povezati z različnimi rekviziti in tipi vaj, npr. tako, da jo povežete s prostimi utežmi. Tako vadbena kletka postane večnamenski telovadni stroj. Ker ima večina kletk palico za dvigovanje nad glavo, lahko na sami kletki izvajate tudi počepe, dvige, dvigovanje nog v visečem položaju in druge tovrstne vaje z lastno težo.

Fitnes kletka Fray Fitness (Savage Series F-2)
Fitnes kletka — Fray Fitness (Savage Series F-2)

Vadbena kletka je svoje ime dobila zato, ker je njena konstrukcija na las podobna obliki kletke. Med vadbo enostavno stojite v kletki, ki vam zagotavlja platformo za nalaganje uteži. Svojo palico lahko naslonite na kljuke za nalaganje uteži za izvajanje vaj s palico (vaje z utežmi), tako da jo ohranite na želeni višini za predvideno vajo.

Fitnes kletka ima tudi lovilne roke, ki se raztezajo po celotni dolžini kletke. S takšnimi lovilnimi rokami ni možnosti, da bi presegli njihov doseg, zato se lahko potisnete do točke odpovedi, ne da bi vas skrbelo, da bo utež padla navzdol in poškodovala vas, sebe ali tla.

Raznolike vaje z lastno in dodatno težo

Vadbena kletka zagotavlja lahko dostopno platformo za pritrditev različnih dodatkov. Na zgornjo palico stojala za moč tako lahko pritrdite zgornji škripec. Če so nosilci prestavljeni na podnožje, jih lahko uporabite za dodajanje škripca tudi tam. Na voljo je še možnost za dodajanje trakov. Vsi ti dodatki ali priključki izboljšajo vsestranskost stojala za moč in kletka kot zgolj ena postaja lahko postane vaša popolna in vsestranska osebna telovadnica.

Obstaja veliko gibov in dvigov, ki jih lahko varno izvajate z uporabo fitnes kletke, ne da bi za to potrebovali partnerja ali trenerja:

  • počepi z utežjo na hrbtu,
  • potisk uteži (overhead/shoulder press),
  • bench,
  • potegi z utežmi na ramenih,
  • čelni oz. stranski počepi z utežjo,
  • mrtvi dvigi (deadlifts),
  • dvigi na palici (pull-ups in chin-ups),
  • vaje za biceps in triceps,
  • dvigi nog z utežjo,

Za pravilno samostojno izvajanje vaj se najprej posvetujte s trenerjem ali strokovnjakom in nekaj začetnih vaj izvedite z njim, saj vas lahko opozori na pogoste napake in prilagoditve, ki jih lahko izvedete.

Varnost in zaščita vadbene kletke

Varnostni lovilci ali t.i. roke v kletki zagotavljajo varnostno mrežo, če vam med vadbo utež zdrsne iz rok. Pri stojalu za moč dvigujete stoje med štirimi stebri konstrukcije, vadbena kletka pa vam zagotavlja občutek varnosti pri dvigovanju težkih bremen. Varnostne palice so nastavljive po višini in jih lahko namestite glede na zahteve vadbe. Na primer, pri izvajanju potiska na klopi so lahko varnostne roke nameščene tik nad prsnim košem vadečega, tako da lahko ujamejo utež.

Vadbene kletke so izdelane iz visokozmogljivih jeklenih cevi. Običajno imajo nosilnost več kot 360 kilogramov. Zaradi tako močne konstrukcije in velike nosilnosti so varne za uporabo s težkimi bremeni. Podnožje kletke je dovolj trdno, da poskrbi za vso obremenitev in premikanje. Obstaja pa tudi dodatna možnost, da kletko za večjo stabilnost pritrdite na tla domače telovadnice.

Fitnes navdušenec, ki uteži dviguje na kateri koli ravni, bi v svoji telovadnici moral imeti vadbeno kletko. Kletka pa je za vas še sploh neizogibna izbira, če ste nekdo, ki želi doseči resne rezultate, ali nekdo, ki tekmuje oz. želi tekmovati v powerliftingu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close