Zakaj in kako izvesti pozdrav soncu?

Verjetno ste že slišali za pozdrav soncu. Gre za jogijsko tehniko, ki jo danes izvajajo na vseh koncih sveta. Sanskrtsko se imenuje Surya Namaskar. Idealen čas za izvajanje pozdrava soncu naj bi bil sončni vzhod, opraviti pa bi ga morali nekje zunaj, ne v zaprtem prostoru. A pozdrav soncu lahko izvajate kadarkoli. Najpomembneje je, da si za cikel asan, vključujoč dvanajstih telesnih položajev, vzamete čas. Izvajanje pozdrava bo umirilo vaše telo in misli, ki v današnjem hitrem svetu rade bežijo na vse strani.

Pozdrav soncu lahko izvajate tudi kot samostojno vadbo joge in jo za ta namen obogatite še s kakšnim gibom in zasukom telesa. Na ta način boste poskrbeli tudi za kakovosten trening, ki počasi, a vztrajno krepi mišice in omogoča večjo raztegljivost. Če pri vsakodnevnih obveznostih pozabimo na držo telesa ter dolgo časa presedimo ali prestojimo v nepravilnih položajih, lahko pozdrav soncu poskrbi za razbremenitev sklepov in mišičja ter vas vsaj za nekaj minut razbremeni pritiskov.

Preberite tudi:

Potek pozdrava soncu

Celoten cikel pozdrava soncu zajema 24 položajev. Spodaj je predstavljenih in prikazanih dvanajst položajev oziroma polovica cikla. Ko jih opravimo, ponovimo položaje od začetka s to razliko, da pri izpadnem koraku stopimo nazaj z drugo nogo. V različni literaturi je mogoče zaslediti različna imena položajev, a naj vas to ne zmede. Kljub poimenovanju gre za iste poze.

Pozdrav soncu - asane od 1 do 6

1. Molitveni položaj (Pranamasana)

Stojite na ravni podlagi s stopali v širini bokov. Pozorni bodite, da je teža vašega telesa razporejena po celotnem stopalu. Ramenski obroč naj ne bo napet, dlani pa sklenjene pred prsmi. V položaju sprostite telo.

2. Zaklon (Hasta Uttanasana)

Z vdihom stegnite roke nad glavo in se nežno nagnite nazaj, da čutite razteg trupla. Če vam rame zdrsnejo navzgor, jih nežno spustite nazaj. Trebušne mišice, ki jih bo ta položaj aktiviral, bodo zaščitile občutljiv spodnji del hrbta.

3. Predklon (Padahastasana)

Med izdihom se predklonite naprej in se z dlanmi dotaknite tal ob stopalih. Če se tal ne uspete dotakniti, lahko tudi rahlo pokrčite kolena. Glava in vrat naj bosta sproščena, naj pustita teži telesa, da ju z rahlo silo vleče navzdol. Glede na svoje sposobnosti lahko trup poskusite približati nogam, a bodite pozorni na telo in ga poslušajte.

4. Izpadni korak (Ašva Sančalanasana)

S ponovnim vdihom boste z nogo stopili daleč nazaj in poskrbeli za razteg mišic. Glede na to, kako se počutite, je lahko noga, ki ste jo premaknili nazaj, rahlo pokrčena na tleh ali iztegnjena. Dlani pa naj bodo na tleh, pri stopalu, ki je ostalo spredaj.

5. Deska (Parvatasana)

V tej pozi prejšnji vdih zadržite in sprednje stopalo premaknite ob zadnje, tako da bo telo obstalo v položaju deske. Roke, ki pri tem položaju nosijo veliko teže, naj potiskajo tla navzdol, za izogib ukrivljeni drži hrbtenice pa bodo poskrbele trebušne mišice.

6. Gosenica (Aštanga namaskaran)

Z izdihom se spustite na tla. Tal naj se dotikajo stopala, kolena, prsni koš, dlani ter brada. Bodite pozorni, da medenica ostane v zraku. Roke naj vam nudijo oporo.

Pozdrav soncu - asane od 7 do 12

7. Kobra (Bhudžangasana)

S ponovnim vdihom na tla spustite še medenico, ki ste jo prej ohranjali v zraku. Trup pa z aktivacijo hrbtnih mišic dvignite. Pri tem vam bodo v pomoč tudi roke, ki ostajajo na prejšnjem mestu.

8. Strešica (Ardha mukha svanasana)

Z izdihom naj telo vodi medenica. Dvignite jo proti nebu ali stropu in pri tem iztegnite obe roki, tako da boste tvorili položaj strehe. Vaša glava naj bo sproščena in naj visi navzdol, trup pa nežno približujte nogam.

9. Izpadni korak (Ašva Sančalanasana)

Med vdihom stopite naprej s tisto nogo, s katero ste prej stopili nazaj, da se vrnete v pozo izpadnega koraka.

10. Predklon (Padahastasana)

Izdihnite in dlanem pridružite še drugo stopalo. Ponovite predklon.

11. Zaklon (Hasta Uttanasana)

Z vdihom se z vzravnano hrbtenico dvignite v zaklon.

12. Molitveni položaj (Pranamasana)

Z izdihom se vrnite v začetni položaj.

Po opravljenem pozdravu sonca …

Ko opravite celoten cikel pozdrava soncu, lahko sproščanje telesa in misli nadaljujete v položaju trupla (Savasana). Za ta položaj se uležite na tla na hrbet. Noge in roke sproščeno počivajo v ob telesu, ne tesno ob trupu. Stopala so obrnjena navzven, dlani pa proti stropu.

V tej poziciji boste umirili svoje telo in misli, preden vstopite v nov dan in se spopadete z novimi izzivi.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close