Kako pomembna je večerja za zdravo življenje?

Večina ljudi se žal še vedno ne zaveda velikega pomena večerje. Vemo že, kaj je večerja in kdaj je najprimernejši čas zanjo. Vedeti pa moramo tudi, kako pomembna je večerja, saj ne zadovoljuje le našega apetita, ampak ima tudi izjemno vlogo pri zagotavljanju zdravja.

Večerja nam predstavlja del vsakdana in večina nas zaužije obroke ob različnih urah, da bi zapolnili prazen želodec, ne da bi se zavedali pravega pomena obrokov. Zaradi pomanjkanja znanja o pomenu večerje lahko zadnji obrok v dnevu podcenjujemo in ga zaradi raznolikih razlogov tudi izpustimo. Zato se moramo zavedati nujnosti večerje, kar nam lahko pomaga, da bomo vsak dan pravočasno zaužili zdrav obrok.

Zakaj je večerja pomembna za naše zdravje?

Večerja ima pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Zadnji obrok dneva je namreč bistvenega pomena za zdravo telo. Prav tako ima pomembno vlogo pri družabnem in družinskem življenju. Dobra večerja nam lahko v teh hitrih časih zagotovi umiritev in prijetne trenutke z družino.

Tako nam zdrava večerja na več načinov pomaga, da uživamo v zdravem življenju. Pomaga našim organom, da še naprej pravilno delujejo in nas varuje pred številnimi zdravstvenimi težavami.

Pomembnost večerje za pravilno delovanje organov

Ker smo zaposleni s svojimi delovnimi in natrpanimi urniki, si včasih težko vzamemo dovolj časa za večerjo. V tem primeru tisti, ki si prizadevajo shujšati, menijo celo, da je bolje, če večerjo preskočijo. A ta koncept je popolnoma v nasprotju z definicijo zdravega življenja.

Pravilna prehrana je osnova zdravja, zdravje pa je temelj za pravilno delovanje metabolizma in zdravo hujšanje. Zdrav zajtrk je tako pomemben začetek dneva in ključ do ohranjanja telesne teže. Enako pomembna sta tudi kosilo in večerja, ki ohranjata presnovo v pogonu in nas varujeta pred lakoto.

Zdrava večerja
Da bo vaš metabolizem deloval pravilno, si vsak dan privoščite zdravo večerjo.

Naše telo nenehno deluje, tudi ponoči, ko spimo, naše srce tako deluje 24 ur na dan. Dihanje skozi pljuča je prav tako neprekinjen proces. Vse te funkcije so stalne in življenjsko pomembne, zato je bistveno, da svoje telo napajamo tudi ponoči in s tem organom zagotovimo dovolj zmogljivosti za opravljanje svojega dela.

Večerja nadzoruje metabolizem

Zdrava in polnovredna večerja izboljša delovanje telesa, saj izboljšuje delovanje presnove in pripomore k večjemu uspehu pri prizadevanjih za zmanjšanje telesne teže. Dobra večerja lahko uravnovesi tudi endokrini sistem in raven sladkorja v krvi.

Nočno prebujanje je posledica padca ravni sladkorja v krvi. Takrat mora telo sprostiti količine shranjene glukoze, zaradi česar je pogosto težko ponovno zaspati. Da se to ne bi zgodilo, je pomembno, da imate večerjo, ki združuje beljakovine in ogljikove hidrate.

Večerni obrok poganja telo in pomaga pri rasti mišic

Med spanjem naše telo ne dobi potrebnih goriv za naslednjih nekaj ur, zato je bolje, da vse vitamine, minerale in hranila dobimo z večerjo. Ne smemo namreč pozabiti, da hrana, ki jo zaužijemo pri večerji, naše telo nahrani do zajtrka. Večerni obrok nam pomaga tudi pri izboljšanju stanja mišic. Priporočljiv vnos beljakovin v času večerje je 40 gramov.

Upoštevati je treba še, da med spanjem porabimo več kalorij, kot če bi le sedeli in gledali televizijo. Zato nikakor ne drži trditev, da bomo pridobili na telesni teži, če bomo zdravo večerjali. Večerja z ogljikovimi hidrati lahko pomaga pri obvladovanju lakote – nedavna študija je pokazala, da lahko uživanje ogljikovih hidratov ponoči pomaga nadzorovati apetit čez dan. Sposobnost nadzorovanja lakote je ključna strategija pri hujšanju.

Večerja pomaga ohranjati družinske stike

Večerja je pomembna za družinske stike, sploh v današnjem času, ko vse poteka hitro, površinsko in na daljavo. Večerja je za družinsko in družabno življenje enako pomembna kot za zdravo življenje. Ni le obrok, temveč nam daje priložnost, da pridobimo in ohranimo navezanost na svoje bližnje.

Daje nam tudi priložnost, da z bližnjimi sedimo skupaj, saj omogoča intimo, ki je čez dan ne doživimo pogosto. V našem napornem življenju je večerja edini čas, ko lahko sedimo skupaj z družino ali partnerjem. Predstavlja nam dragocen čas, ko lahko z drugimi člani družine delimo, kaj se dogaja v našem življenju. To je pomemben čas tudi za naše otroke, saj lahko delijo svoje misli, poglede in dejavnosti, na primer kako preživljajo čas v šoli. Pri večerji lahko izrazijo svoje misli in pridobijo občutek še večje pripadnosti družini.

Izpuščanje večerje lahko škoduje na več načinov

Včasih večerjo preskočimo iz neumnih razlogov. Zavedati se moramo, da izpuščanje večerje ni rešitev, saj nam lahko škoduje na več načinov. Izpuščanje večerje je eden glavnih vzrokov za izgubo hranilnih snovi – številni ljudje imajo ob obilici dela težave pri izpolnjevanju svojih potreb po hranilih v treh polnih obrokih na dan, zato izvzetje večerje iz te enačbe ta cilj še dodatno oteži.

Dosledno izpuščanje kateregakoli obroka negativno vpliva na metabolizem in mehanizme za nadzor lakote. Če več ur ne pojemo ničesar, se raven sladkorja v krvi zniža in telo ne more oskrbovati možganov z glukozo. To lahko povzroči slabšo koncentracijo, utrujenost, omotico in razdražljivost.

Izpuščanje večerje povečuje tudi lakoto. Če preskočimo večerjo, je med zadnjim obrokom in prvim obrokom naslednjega dne velik razkorak. Ta vrzel lahko povzroči lakoto, zakisanost, slabost in motnje spanja. Kadar naš želodec ni poln, lahko ponoči posežemo po nezdravi hrani, ki nikakor ni dobra.

Večerja naj bo zgodnja

Ko smo budni, naše telo deluje s hitrostjo BMR (osnovni metabolizem), ko spimo, pa se upočasni na hitrost RMR (metabolizem v mirovanju). Čim dlje smo budni, tem več bo naše telo lahko pokurilo v primerjavi z manjšo porabo v mirovanju. Če torej zaužijemo večerjo dve ali tri ure pred spanjem, bo lahko odvečna maščoba v telesu izgorela.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close