Pitje kave in pozitivni učinki na zdravje

Ljubitelji kave si ne predstavljajo dneva brez vsaj ene skodelice tega priljubljenega napitka. Zjutraj vas kava prebudi in da zagon za nov dan, tekom dneva pa omogoča kratek odmor od vsakodnevnih aktivnosti.

Uživanje kave v zmernih količinah prinaša mnoge pozitivne učinke na zdravje. Raziskave dokazujejo, da primerna količina zaužite kave zmanjšuje tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni.

Pa je kava res dobra za zdravje?

Vsi ljubitelji kave boste zadovoljni z odgovorom, ki ga podajajo dietetiki. Pitje zmerne količine kave je namreč koristno – pozitivno vpliva na zdravje in počutje. Poleg primerne količine zaužite kave pa je sicer pomembno tudi, da si privoščite kavo iz kakovostnih kavnih zrn in s čim manj dodatnimi snovmi.

Pozitivni učinki kofeina

Kava vsebuje kofein, zato se po uživanju le-te počutite energično in prebujeno. Prav tako kofein pozitivno vpliva na delovanje možganov – izboljšajo se spomin, razpoloženje ter reakcijski čas v določenih situacijah. Rezultati nekaterih študij navajajo tudi, da kofein lahko izboljša učinkovitost vadbe.

Hranila

Kava naj bi, skladno s študijami, ki so jih preučili dietetiki, vsebovala veliko botaničnih spojin oz. kvalitetnih hranil. Vsebovala naj bi vitamin B, kalij in riboflavin.

Fenolne spojine

Kavna zrna vsebujejo tudi antioksidante, ki ščitijo celice pred poškodbami in tako pozitivno delujejo na telo. Učinkoviti pa niso zgolj antioksidanti, pomembno vlogo imajo tudi fenolne spojine.

Kava in kavna zrna
Raziskave potrjujejo, da pitje kave lahko pozitivno vpliva na zdravje.

Gre za snovi, ki skrbijo za zdravje in ščitijo telo pred oksidativnim stresom. Učinki kavnih zrn so v določenih lastnosti podobni učinkom uživanja zelenjave ali sadja.

Zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen

Poleg številnih drugih pozitivnih učinkov kave so študije pokazale, da se z rednim uživanjem kave zmanjšuje verjetnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Preprečevanje razvoja nevroloških bolezni

Z raziskavami so podkrepljeni rezultati, da redno zmerno uživanje kave zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Pozitiven vpliv na jetra

Kava naj bi pred cirozo jeter zaščitila ljudi, pri katerih obstaja možnost za razvoj te bolezni – npr. posameznike, ki prekomerno uživajo alkohol oziroma imajo zamaščena jetra.

Manjše tveganje za razvoj raka

Skladno z ugotovitvami raziskav naj bi tisti, ki redno uživajo kofein, zmanjševali verjetnost nastanka raka na jetrih ter debelem črevesju in danki.

Preprečevanje nastanka depresije

Uživanje v kavi naj bi zmanjšalo tveganje za razvoj depresije. Razlog več, da se dogovorite za klepet ob kavi.

Ima uživanje kave tudi negativne posledice?

Kljub naštetim pozitivnim učinkom morate biti pri uživanju kave pozorni na nekaj zadev.

Zmernost

Kot pri vsaki stvari je tudi pri uživanju kave potrebna zmernost. S pitjem torej ne pretiravajte, saj lahko prekomerno uživanje kofeina vodi v dehidracijo. Prav tako lahko prekomerno uživanje kave vodi v tesnobo in nervozo, vpliva na kakovost spanca ter na krvni tlak.

Skodelica kave
S pitjem kave ne pretiravajte. Dovolj bodo 3-4 manjše skodelice na dan.

To, kakšen učinek bo kava imela na vas, je povezano tudi z vašo gensko zasnovo. Posamezniki s počasno presnovo bodo intenzivneje občutili negativne učinke kofeina – tudi, če bodo pili kavo v zmernih količinah. Splošno pa velja, da je dobro, da ne popijete več kot tri do štiri skodelice dnevno.

Kofein in nosečnost

V času nosečnosti je priporočljivo popiti dve majhni skodelici dnevno. Rezultati študij pa niso povsem enotni v tem, ali bi večja mera kofeina lahko imela negativen vpliv.

Izogibanje večerni kavi

Če želite dobro spati, se raje izognite pitju pozne popoldanske kave, saj kofein ostane v telesu še nekaj ur po popiti skodelici. Ne želite imeti težav z nespečnostjo in pomanjkanjem spanja!

Izberite premišljeno

Ko kupujete kavo, dobro premislite, kakšnega napitka si v resnici želite. Številne kavne mešanice vsebujejo dodatke, ki nimajo pozitivnih učinkov na zdravje. Prav tako obstajajo različne kavne mešanice z umetno ustvarjenimi okusi in dodanimi sladkorji. Bodite pozorni tudi na to, kaj dodajate kavi. Najboljša kava je vsekakor kava brez sladkorja, mleka in drugih dodatkov.

Sladila

Če kavo sladkate, uporabite naravna sladila. Umetna sladila so precej slajša, telo se tako navadi na uživanje le-teh, naravna pa posledično ne zadovoljujejo več potreb posameznika. Smiselno je, da se navadite na naravna sladila. V primeru, da se izogibate nepotrebnim kalorijam, uporabite agavin sirup, med ali stevijo.

Uporaba začimb

Poleg bolj zanimivega okusa, ki ga boste dosegli z uporabo začimb, kot je npr. cimet, imajo lahko začimbe pozitivne učinke tudi na vaše zdravje.

  • Cimet stabilizira krvni sladkor ter je dober vir vitamina K in železa.
  • Pozitivne učinke ima tudi kardamom, ki je vir vitamina C, kalcija, magnezija, kalija in cinka ter prehranskih vlaknin.
  • Svoj napitek lahko popestrite s kakavom v prahu: je vir beljakovin in prehranskih vlaknin, vsebuje pa tudi veliko nasičenih maščob, zato z njegovo uporabo ne pretiravajte.

Pazljivo pri uporabi mleka

Ko pijete kavo, ne pretiravajte z dodajanjem mleka, saj s tem v telo vnašate odvečne kalorije. Če kave ne morete popiti brez mleka, izberite manj mastno različico, lahko tudi sojino, mandljevo ali riževo mleko.

Uživanje jutranje kave je torej zdravju prijazno, vendar ne pretiravajte s številom skodelic!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close