Snežni žleb: osnove, pravila in zanimivosti

Smučanje je v Sloveniji že dolgo priljubljeno, saj korenine smučarske zgodovine segajo tudi v naše kraje. V moderni dobi je poleg alpskega smučanja popularnih še mnogo drugih zvrti, kjer v ospredje prihajajo atrakcije, skoki, adrenalin in predvsem stil življenja.

Zimske olimpijske igre so vedno izjemno pričakovane, saj se tam predstavijo športniki vsega sveta. V ospredje prihajajo nove discipline, ki mlade podžigajo in motivirajo k udejstvovanju. Takšna disciplina je med drugim tudi snežni žleb, v katerem smučarji in deskarji na snegu izvajajo dih jemajoče vragolije. Snežni žleb je še relativno mlada disciplina, ki v Sloveniji še išče prave korenine.

Halfpipe in superpipe

Snežni žleb je proga, ki ima obliko črke U in je izdelana iz snega. Tuj izraz halfpipe je poznan vsem športnikom na teh površinah. Poleti žleb uporabljajo rolkarji in BMX kolesarji, pozimi pa deskarji in smučarji, ki snežni žleb uporabljajo zato, da se dvignejo v zrak in tam izvajajo najrazličnejše trike, preden pristanejo na tla in nadaljujejo z vožnjo proti drugi strani žleba.

Najbolj znano tekmovanje v deskanju na snegu halfpipe se izvaja v polovičnem žlebu snega. Polovični žleb je visok približno 11 do 22 čevljev (3,3 do 6,7 metra), z naklonom med 16 in 18 stopinjami, kar je dovolj, da deskar na snegu ohrani svoj zagon. Čeprav uradne definicije in dimenzije za številne izraze še ne obstajajo, se halfpipe s stenami, višjimi od 4,9 metra in z navpičnimi stenami skoraj 90 stopinj, pogosto imenujejo superpipe. Standardna višina na olimpijskih igrah je 6,7 metra.

Pravila tekmovanj v snežnem žlebu

Deskarji na snegu ali smučarji se v žleb spustijo tako, da z veliko hitrostjo z leve ali desne strani vstopijo v zgornji konec žleba, to hitrost prenesejo in letijo visoko, ko jih oblika nasprotne stene ponese v zrak in nato nazaj na isto steno. Medtem ko so v zraku, izvajajo vrtljaje, obrate in trike s prijemom deske ali smuči, preden pristanejo nazaj v žleb. Po pristanku potujejo rahlo navzdol, da ohranijo hitrost in nadaljujejo svojo pot čez dno žleba, odsekom med stenami cevi in nato navzgor po nasprotni steni, kjer se znova spustijo v zrak, da izvedejo druge trike.

Deskarji in smučarji imajo možnost, da se večkrat predstavijo s svojimi elementi, ocenjuje pa jih skupina strokovnjakov glede na tehnično zahtevnost trikov, njihovo izvedbo ter višino in slog, ki ga prikažejo med izvajanjem. Športnik z najvišjo oceno zmaga. Najpomembnejše tekme v superpipe žlebu se odvijajo na Zimskih olimpijskih igrah, na svetovnih turnejah, svetovnem pokalu in odprtih prvenstvih.

Točkovanje v halfpipe ali superpipe je zahtevno

V halfpipe-u se vsak tekmovalec spusti v žleb, opravi najboljšo vožnjo, ki jo lahko, in nato na drugi strani zaključi svoj nastop. Komisija šestih sodnikov dodeli ocene v razponu od 1 do 100, pri čemer je 100 najboljša možna ocena. Razvrščeni so glede na amplitudo oz. višino, težavnost vožnje, različne trike, izvedbo trikov in slog vožnje.

Več o točkovanju: https://www.nbcolympics.com/news/snowboarding-101-scoring

Vsak športnik, ki tekmuje v halfpipe-u, ima na zimskih olimpijskih igrah možnost izvesti dve kvalifikacijski vožnji. Dvanajst najboljših športnikov iz kvalifikacij se nato uvrsti v finale. Iz kvalifikacij se rezultati ne prenašajo, ampak ima vsak športnik možnost, da v finalu opravi tri vožnje. Zmaga tisti, ki ima na koncu najboljši posamični tek. Pričakuje se, da deskarji in smučarji v svoji prvi vožnji v finalu opravijo soliden, a nekoliko lažji tek, da so uvrščeni, preden v naslednjih dveh vožnjah to poskušajo nadgraditi s težjimi in ekstremnejšimi triki.

Da preizkusite snežni žleb, se zapeljite v tujino

Tekmovati v snežnem žlebu zahteva izjemen pogum in ogromno treningov vzdržljivosti, gimnastike, vaj za moč in predvsem natančnosti. Kdor si je na olimpijskih igrah v Pekingu 2022 ogledal vsaj nekaj voženj v snežnem žlebu, je lahko hitro spoznal, koliko dela je potrebno vložiti, da smučar ali deskar med vsemi triki pristane na nogah. Vsaka najmanjša napaka je namreč lahko za športnika zelo usodna.

V Sloveniji trenutno snežnega žleba še nimamo. Če je dovolj snega, se na smučiščih pripravijo snežni kanali, kjer lahko smučarji in deskarji izvajajo svoje trike in vragolije. Če vas zanima ta športna disciplina, se odpravite po svetu, kjer boste snežnih žlebov našli veliko. V nekaterih deželah sta smučanje in deskanje v superpipe med najhitreje rastočimi zimskimi športi. Zato ne odlašajte in se odpravite na počitnice v dežele vzhajajočih snežnih žlebov. Najbližja bo že Avstrija, npr. Snowpark Kitzsteinhorn.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close