Kako do dodatne energije med vadbo?

Ukvarjanje s športom je zdravo, saj skrbi za primerno telesno kondicijo, ohranja optimalno telesno težo in skrbi za srce in ožilje. A ukvarjanje s športom je lahko ljubiteljsko, rekreativno oziroma nekoliko bolj resno. Če ste dokaj resen tekač, kolesar ali vadite v fitnesu, verjetno poznate občutek, ko zmanjka energije.

V tem primeru si lahko enostavno pomagate z različnimi izdelki, ki so široko dostopni in odlično opravljajo svojo nalogo. Najbolj pogost izbor športnikov in rekreativcev so energijske ploščice, energijski geli in napitki, saj z njihovo pomočjo telo v trenutku pride do novih zalog prepotrebne energije.

Pri sebi vedno imejte energijsko ploščico

Vsak tekač ali kolesar bo znal povedati, da na svoje športne aktivnosti ne mara jemati odvečne teže in reči, ki jih nima kam shraniti. V primeru dodatne energije, ki bo njegov trening močno podaljšala in olajšala, pa se nikoli ne odrečejo energijski ploščici.

Energijska ploščica Enervit: The Protein Deal
Energijska ploščica Enervit: The Protein Deal (Extremevital.com)

Gre za izdelek, ki je zelo okusen in predstavlja pravo malo malico na poti. Obenem gre za izdelek, ki je enostaven za shranjevanje, saj ne zaseda veliko prostora. Energijska ploščica vsebuje velik del ogljikovih hidratov, ki so dejansko gorivo za telo športnika. Če boste izbrali kvalitetno, boste imeli pri sebi dodatno energijo za dve uri treninga, saj je na uro priporočljivo zaužiti polovico ploščice.

Energijski gel za dolgoprogaše

Športniki, ki med svojo vadbo še posebej intenzivno delajo, tečejo ali kolesarijo na dolge proge, prisegajo na energijski gel. Slednji je znan po vsebnosti visoko koncentriranih ogljikovih hidratih, ki temeljijo na enostavnih sladkorjih, kot sta dekstroza in fruktoza.

Energijski geli High5: EnergyGel 32ml
Energijski geli High5: EnergyGel 32ml (Extremevital.com)

Ker telo med intenzivno vadbo porablja glukozo kot vir energije, nivo sladkorja v krvi pade in pojavi se občutek hude izčrpanosti. Z energijskim gelom boste sladkor v krvi v trenutku spravili v ravnovesje in brez težav nadaljevali s treningom. Izberite kvaliteten energijski gel, ki vsebujejo tudi natrij, kalij in magnezij, s čimer boste pokrili še potrebe po elektrolitih.

Poznate energijske napitke?

Morda so energijske ploščice in geli poznani zaradi masovne uporabe, ker jih vidimo tudi na televiziji med spremljanjem profesionalnih kolesarjev. A za energijo lahko poskrbimo še z energijskim napitkom. Podobno kot ploščice in geli tudi ti seveda vsebujejo visoke koncentracije ogljikovih hidratov in malto-dekstrina za enostavno absorpcijo in konstanten dotok glukoze.

Energijski napitek High5: Energy Source 2,2kg
Energijski napitek High5: Energy Source 2,2kg (Extremevital.com)

Energijski napitki so še posebej priljubljeni pri športnikih, ki med treningom ne želijo jesti ploščic ali pa se jim uživanje gela morda zdi nekoliko zamudno opravilo. Napitek lahko shranimo v bidon in pijemo med kolesarjenjem ali med premorom pri vadbi z utežmi.

Vsak športnik potrebuje malo pomoči

Dovajanje energije v telo športnika je ključno za njegov napredek. Gre za snovi, ki jih naše telo naravno potrebuje in se brez njih ne more spopasti z napori, ki so mu naloženi. Seveda vse našteto dobi tudi s krožnika, vendarle pa premalo za tisto, kar potrebuje.

Poleg energije, ki je na razpolago dejansko v trenutku, pa telo potrebuje še nekatere snovi za lažjo regeneracijo. Ob energijskih ploščicah, gelih in napitkih vsekakor poglejte tudi za izotoničnimi napitki in izdelki, ki mišicam omogočajo hitrejšo regeneracijo in rast.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close