Smučanje ali tek na smučeh: kaj izbrati?

Zimski čas ponuja številne načine rekreacije, ki si jih v drugih letnih časih ne morete privoščiti. V današnjem prispevku vam predstavljamo dejavnosti, ki veljata za najbolj priljubljeni med vsemi ponujenimi aktivnostmi zimskega časa. Ko boste prebrali vse prednosti obeh, se boste lažje odločili, kateri boste v letošnji sezoni posvetili več svojega časa in pozornosti.

Smučanje za vso družino

Le redko kdo se pozimi ne veseli smučanja. Pravzaprav je to skoraj edina zimska aktivnost, ki ni všeč samo enemu družinskemu članu, ampak po možnosti prav vsem. Smučanje je priljubljeno tako pri otrocih kot starejših. Čeprav je treba kupiti in na smučanje vzeti kar nekaj smučarskih pripomočkov, se ga pri mnogih družinah veseli prav vsak družinski član.

Ločimo več vrst smučanja, sami pa se odločimo, katera oblika nam najbolj ustreza. Bistveno je, da poskušamo med smučanjem ostati pokonci, medtem ko drsimo po drseči podlagi. Pri tem so ključne trebušne mišice ter mišice nog, ki se ves čas smučanja krepijo.

Alpsko smučanje
Pri smučanju boste okrepili glavne mišične skupine in se povsem sprostili.

Smučanje vam bodo priporočili tudi zdravniki, saj boste z njim krepili srčno-žilni sistem – ne glede na to, ali ste začetnik ali dober smučar. Že samo pol ure smučanja brez postanka je izjemno dobra vadba za srčno-žilni sistem. Lahko se odločite tudi za vzpenjanje po hribu navzgor. To je idealna vadba za srce in pljuča.

Ali veste, da s smučanjem lahko izgubite tudi kar nekaj odvečne teže? Bolj ko bo strm teren, več kalorij vam bo uspelo izgubiti. Razlog za hujšanje pa je tudi nizka temperatura v okolici.

Tek na smučeh

Tek na smučeh ima zelo bogato zgodovino. Vsekakor pa danes velja, da predstavlja eno od najbolj priljubljenih zimskih športnih aktivnosti. Primerna je prav za vsakogar izmed vas. Na tekaških stezah boste srečevali tako otroke kot odrasle. Nekateri med njimi bodo manj trenirani, drugi bolj, prav vsi pa bodo videti srečni in zadovoljni.

Lahko rečemo, da je tek na smučeh med rekreativci zavzel prav posebno mesto. Mnogi med vami se ga poslužujete tudi zaradi posebnih zdravstvenih učinkov na telo. Obilna pljučna ventilacija in znojenje ugodno delujeta na vse vitalne funkcije človekovega organizma.

Tek na smučeh odlično vpliva tudi na počutje ob občudovanju zasnežene narave. Lahko si popolnoma sprostite misli in pozabite na vsakodnevne skrbi. S tekom na smučeh boste prav tako poiskali stik s samim seboj, v sebi pa ne boste občutili niti kančka stresa.

Tek na smučeh
Tek na smučeh je odličen za krepitev kondicije in imunskega sistema.

Tek na smučeh je idealna priložnost za gibanje na svežem zraku. V veliki meri lahko služi kot koristna preventiva proti telesnim in duševnim tegobam modernega časa. Pri tem mislimo tudi na motnje v delovanju srca in ožilja, pljučne bolezni, težave prebavnega trakta, kronično utrujenost in podobno.

Če so treningi teka na smučeh ustrezno izbrani in odmerjeni, vam omogočajo še kakovostno vadbo za celotno telo in shujševalno kuro brez odrekanja.

Kot lahko vidite, sta tako smučanje kot tek na smučeh izjemno koristni aktivnosti in to v številnih pogledih. Ne glede na to, za katero priljubljeno zimsko vadbo se boste odločili, boste zagotovo okrepili svoj imunski sistem in se počutili veliko bolje. Morda pa obenem izgubite še kakšen kilogram odvečne teže.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close