7 napak pri nakupu tekaških copat

Ne glede na to, ali ste profesionalni tekač ali pa zgolj navdušen ljubitelj teka, boste za svoje tekaške dogodivščine potrebovali kakovostne tekaške copate. Ti vam ne bodo zagotavljali zgolj optimalne zmogljivosti, ampak tudi popolno udobje na vsakem koraku.

Na žalost pa je mnogo ljudi, ki napačno izbirajo tekaške copate, zaradi česar jih na koncu bolijo stopala, ali še več, njihov večmesečni trud jim tako lahko hitro splava po vodi. Če želite biti pri teku čim uspešnejši, se skušajte izogniti naslednjim sedmim napakam pri nakupu tekaških copat.

1. Nakup premajhnih tekaških copat

Tekači začetniki imajo predstavo, da morajo tekaški copati popolnoma ustrezati velikosti stopalu in da v primeru, da je copat prevelik, lahko le ta pade s stopal. Vendar pa je situacija popolnoma drugačna.

Če so tekaški copati pretesni, to onemogoča cirkulacijo v stopalih, zaradi česar kri ne pride do nohtov na nogah, posledica tega pa je, da nohti postanejo črni. Pretesen tekaški copat lahko povzroči tudi trenje na koži, zaradi česar se pojavijo otiščanci, s katerimi pa je nemogoče učinkovito teči.

Izbira pravilne velikosti tekaških copat je odvisna tudi od vrste teka. Tek po brezpotjih bo na primer zahteval drugačne tekaške copate kot pa tek na tekalni stezi oziroma na stadionu. Prepričajte se, da ne glede na to, kje boste tekli, izberete vsaj za pol številke do eno številko večje tekaške copate.

2. Prevelik poudarek na zunanjem izgledu

Obstajajo tekači, ki pri izbiri tekaških copat na prvo mesto postavijo obliko oziroma zunanji izgled, ki pa ne izboljšuje njihovih tekaških lastnosti. Pred nakupom pomislite na to, da med tekom v tempu 8 km na uro nihče ne bo opazil, kako elegantni so vaši tekaški copati.

Moški tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic
Moški tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic (Extremevital.com)

Bolj kot obliki in barvi se zato posvetite temu, kako so tekaški copati izdelani. Pri tem poskusite oceniti stopnjo udobja in ali imajo dovolj blaženja. To so sicer stvari, ki jih ne boste opazili takoj, zato boste morali nekoliko temeljiteje pobrskati po ponudbi, da boste prinesli domov najboljše tekaške copate.

3. Jutranji nakup tekaških copat

Morda se vam ta napaka zdi smešna, vendar obstajajo ljudje, ki najraje nakupujejo takoj, ko se trgovine odprejo. Vendar pa, ko gre za nakup tekaških čevljev, to ni najboljša ideja, saj jutro ni najboljši čas za to. In zakaj je temu tako?

Zjutraj se noge še vedno prilagajajo pretoku krvi iz vodoravnega položaja, kasneje tekom celotnega dne pa vam noge otečejo. Tako imate lahko zvečer tudi za pol številke večjo nogo kot zjutraj.

Če torej želite kupiti ustrezne tekaške copate, raje preskočite jutranje nakupovanje in se v trgovino odpraviti popoldan ali zvečer.

4. Nakup tekaških copat brez nogavic

Malo je tekačev, ki bi tekli brez nogavic, zato morate tudi pri nakupu tekaških copat nujno imeti obute nogavice. Nekateri sicer temu ne dajejo velikega pomena, kar pa ni higiensko, prav tako pa lahko zaradi tega kupimo neprimerno velikost tekaških copat.

Obstaja pa vprašanje, kakšne nogavice so najboljše pri nakupu tekaških copat. Vse je odvisno od tega, kako pogosto boste uporabljali tekaške copate. Če bodo namenjeni zgolj vsakodnevni priložnostni uporabi, so običajne nogavice dovolj dobre, v primeru, da boste z njimi premagovali veliko kilometrov, pa so vsekakor boljša izbira tekaške nogavice.

5. Zanašanje na velikost, ki je odtisnjena na škatli

Ne boste verjeli, vendar obstajajo ljudje, ki se zanašajo zgolj na velikost tekaških copat, ki je odtisnjena na škatli, zato obutve sploh ne preizkusijo. Vendar pa gre pri takšnem načinu nakupovanja lahko veliko stvari narobe. Možno je, da vam tekaški copati ne bodo prav, da so nenamerno v napačni škatli, lahko pride do proizvodne napake na odtisnjeni nalepki in še marsikaj drugega.

Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic
Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic (Extremevital.com)

Napake v velikosti so lahko še večje, ko nakupujemo preko spleta, saj imamo običajno na razpolago tekaške copate, katerih velikosti so v različnih standardih. Zato je vsekakor pametno obutev preizkusiti, še preden se odločite za nakup.

6. Izogibanje specializiranim trgovinam

Številni tekači se pogosto izogibajo nakupu v specializiranih trgovinah, ker je s cenovnega vidika za njih nakup manj privlačen. Vendar pa glede na to, da imajo tovrstne trgovine tudi strokovnjake za tekaško obutev, je to še vedno najboljše mesto za nakup.

Strokovnjaki so vam pri izbiri najprimernejših tekaških copat v veliko pomoč in vas opozorijo na dejavnike, na katere morate biti še posebej pozorni. Poleg tega je v specializiranih trgovinah na voljo tudi bogata paleta tekaških čevljev.

7. Nepoznavanje lastnega sloga teka

Tekači novinci so mnenja, da so tekaški copati večinoma med seboj povsem enaki, vendar temu še zdaleč ni tako. Obstajajo različne vrste tekaških copat, ki so prilagojene različnim vrstam in slogom teka.

Na splošno jih delimo na tekaške copate, ki so primerni za tekalne steze in zato ne potrebujejo toliko blaženja. Tekaški copati za asfalt se prav tako razlikujejo od tistih, ki so namenjeni teku po brezpotjih, ki potrebujejo več blaženja in opore. Ključnega pomena pri vsem tem je še vedno udobje tekaških copat in podpora za stopalni lok.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close