Kako se pripraviti na nočni tek?

Če svojo tekaško vadbo omejite na dnevno svetlobo, si s tem zelo omejite možnosti. Še posebej to velja za obdobje, ko se ure premaknejo na zimski čas in je marsikdo prisiljen teči v temi. Pa veste, kako se na nočni tek kar najbolje pripraviti?

Poleg dolgih zimskih noči se mnogi tekači odpravijo na nočni tek tudi poleti, ko se želijo izogniti vročim sončnim žarkom. Marsikomu pa za tek pri belem dnevu enostavno zmanjka časa, zato je tudi v takšnih situacijah nočni tek edina rešitev. Ne glede na to, zakaj ste postali ljubitelj nočnega teka, je pomembno, da pri tem upoštevate nekaj pomembnih ukrepov.

Poskrbite, da vidite in da ste vidni

V mraku je vidljivost bistveno slabša, zato je ključnega pomena, da poskrbite za nekatere osnovne stvari, ki bodo vam, voznikom in drugim udeležencem v prometu pomagale na poti:

 • Nosite naglavno svetilko: Naglavna ali ročna svetilka poskrbi za boljšo vidljivost v temi, hkrati pa vam pomaga, da se izognete vsem nevarnostim na poti. Pri nočnem teku se ne zanašajte le na ulično razsvetljavo, saj je ta pogosto slaba ali pa vas pusti na cedilu takrat, ko jo najbolj potrebujete. Pri izbiri tekaške luči bodite pozorni na to, da je majhna in da vam zagotavlja močno svetilnost (vsaj 200 lumnov).
Naglavna svetilka Black Diamond Spot 400 LUM
Naglavna svetilka Black Diamond Spot 400 LUM (Extremevital.com)
 • Nosite odsevna oblačila in varnostne luči: Pri dnevni svetlobi so svetla in pisana oblačila več kot dovolj, da vas vozniki pravočasno opazijo. Ko pa se zmrači, raje oblecite oblačila z odsevnimi trakovi ali odsevni brezrokavnik, lahko pa uporabite tudi odsevne trakove za roke ali utripajoče varnostne luči. To zagotovo poskrbi za dovolj veliko količino odseva, da vas vozniki lahko opazijo v temi.

Bodite pozorni na promet

Poleg večje vidljivosti je ključnega pomena, da ste v temi bolj pozorni tudi na vozila okoli sebe. Vedno predvidevajte, da vas vozniki ne vidijo in se temu primerno prilagodite. Priporočamo vam, da pri nočnem teku upoštevate nekaj dodatnih prometno varnostnih ukrepov:

 • Na vsakem križišču pozorno poglejte v obe smeri.
 • Bodite pozorni na voznike, ki stojijo pri rdeči luči in jih nikoli ne prehitevajte, če zavijajo v desno.
 • Pri prečkanju ceste pred bližajočim se vozilom poskrbite za večjo razdaljo kot podnevi.
 • Še posebej bodite previdni pozno zvečer in tik preden se zdani.
 • Preden vozilu prekrižate pot, vedno poizkusite vzpostaviti očesni stik z voznikom.

Traso teka načrtujte vnaprej

Številni tekači imajo več tras teka, ki se jih radi držijo. Za nočni tek pa je bolje, da tečete le po eni trasi, pri čemer bodite pozorni na to, da izbirate najvarnejša območja. Dejstvo je, da je nočni tek precej drugačen od teka pri dnevni svetlobi, saj ste omejeni z vidljivostjo, na poti pa so lahko tudi ovire, na katere sicer ne bi bili posebej pozorni.

Moška tekaška majica z dolgimi rokavi Brooks Run Visible LS
Moška tekaška majica z dolgimi rokavi Brooks Run Visible LS (Extremevital.com)

Zato je ključnega pomena, da že vnaprej skrbno načrtujete traso teka. Smiselno se je pozanimati tudi o varnosti določenega območja, tekaških klubih ali trgovinah na tem območju in morebitnih najbolj priljubljenih tekaških destinacijah, če jih mesto ima.

Traso teka preverite pri dnevni svetlobi

Dejstvo je, da je v mraku veliko težje opaziti nevarnosti. Zato se odpravite na nekaj tekov po isti trasi tudi podnevi. Tako boste najlažje ocenili teren, po katerem boste tekli, in prepoznali morebitne ovire.

Ko se prvič podajate na nočni tek, vedno začnite počasi. Tako boste postopoma pridobili občutek in se prilagodili na manjšo vidljivost. Ko boste traso teka nekajkrat pretekli, je šele čas za povečanje tempa.

Povabite prijatelje in poskrbite za varnost

Tek s prijateljem je odličen način, da skupaj delite užitek, hkrati pa s tem povečate varnost. Spremljevalec lahko v primeru nesreče pokliče pomoč, obenem pa odvrača pozornost morebitnih nepridipravov.

Ženska tekaška majica in hlače Brooks Run Visible
Ženska tekaška majica in hlače Brooks Run Visible (Extremevital.com)

Poleg vseh zgornjih ukrepov pa je pri nočnem teku vredno upoštevati tudi naslednje varnostne ukrepe:

 • Vedno imejte s seboj mobilni telefon, da boste lahko poklicali pomoč.
 • S seboj vzmetite osebno izkaznico, da vas v primeru nesreče lahko identificirajo.
 • Razmislite o solzivcu oziroma poprovem spreju ali drugih vrstah zaščite pred nepridipravi.
 • Opustite slušalke, saj se boste pri nočnem teku zanašali predvsem na svoj sluh.
 • Zaupajte občutku in takoj, ko se vam zdi, da je nekaj narobe, spremenite smer ali pokličite pomoč.

Nočni tek je v mnogih pogledih zelo podoben drugim aktivnostim na prostem. Če boste razmišljali vnaprej in pri tem upoštevali nekaj previdnostnih ukrepov, se boste lahko vedno samozavestno odpravili tudi na tek v temi.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close