3 razlogi za nošenje kolesarske čelade

»Neudobno in vroče je. Kuštra mi lase. Ni kul. Odpeljal bom le kratko razdaljo. Ne bom padel, zato čelade ne potrebujem.« To je le nekaj razlogov, zaradi katerih ljudje ne nosijo čelade med različnimi aktivnosti, kot so rolkanje, drsanje, vožnja s kolesom, skuterjem ali motorjem ter drugimi potencialno tveganimi dejavnostmi na prostem.

Glede na statistične podatke raziskav o varnosti, nošenje čelade zmanjša tveganje za poškodbe glave do kar 70 %. Zato bi morala biti čelada obvezen del vaše kolesarske opreme. A nekateri kolesarji se za čelado še vedno ne odločijo. Kar 54 % smrtnih žrtev med kolesarji je povezanih z neuporabo kolesarske čelade. Nošenje čelade dokazano zmanjšuje resnost poškodb tudi v nesrečah brez smrtnega izida. Prilagamo vam še 3 konkretne razloge za nošenje kolesarske čelade.

1. Kolesarska čelada ščiti glavo pred poškodbami

V primeru kolesarske nesreče je glava pogosto prvi del telesa, ki se poškoduje. Zato je ključnega pomena, da izberete čelado, ki se vaši glavi pravilno prilega. Če nosite čelado prave velikosti, zaščitite glavo in možgane ter preprečite zunanje in notranje poškodbe. To je še posebej pomembno za varnost otrok na kolesu, saj se njihovi možgani še razvijajo. V primeru padca na glavo ali udarca v glavo je vedno priporočljiv obisk zdravnika.

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS
Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS (Extremevital.com)

Hude poškodbe možganov lahko katastrofalno vplivajo na kakovost življenja. Poškodbe možganov so tudi vzrok za večino smrtnih primerov, povezanih s kolesarskimi nesrečami. Te smrti bi lahko preprečili z dobro kolesarsko čelado. Študije so pokazale, da se z nošenjem čelade zmanjša tveganje za hudo poškodbo možganov za kar do 88 %.

2. Kolesarska čelada ščiti pred slabim vremenom

Slabo vreme je poleg varnosti še en razlog za nošenje čelade. Če je kolo vaše glavno prevozno sredstvo in če veliko potujete s kolesom, se boste morda z njim primorani voziti tudi v še tako slabem vremenu. Čelada vas lahko zaščiti pred dežjem, sunki vetra, točo in celo pred škodljivimi UV-žarki sonca.

Kolesarska čelada Rudy Project Venger
Kolesarska čelada Rudy Project Venger (Extremevital.com)

Številne kolesarske čelade imajo spredaj vgrajen priročen vizir, ki pomaga preprečevati, da bi se vam na obraz prikradli neželeni elementi, kot so delci prahu, žuželke in dež. Tako lahko med nenadno nevihto ali nalivom bolje krmilite, zagotavljajo pa vam tudi senco pred soncem.

3. Pravilna izbira vrste in oblike čelade poveča vidljivost

Pri kolesarjenju obstaja nešteto nevarnosti, še posebej nevarni pa so vozniki motornih vozil. Veliko nesreč se zgodi, ker vozniki ne vidijo kolesarjev. S kolesarsko čelado z odsevnimi trakovi ali lučkami lahko postanete za voznike veliko bolj vidni. To je ključnega pomena zlasti ob zori in mraku ter v času slabše vidljivosti. Tudi podnevi je svetla barvna čelada dobra izbira za vidnost.

Kolesarska čelada MET Trenta MIPS
Kolesarska čelada MET Trenta MIPS (Extremevital.com)

Obstajajo različne čelade za različne dejavnosti, vsaka vrsta čelade pa je zasnovana tako, da glavo ščiti pred udarci, ki so značilni za določeno dejavnost ali šport. Vedno morate nositi čelado, ki je primerna za dejavnost, s katero se ukvarjate, saj vas druge vrste čelad morda ne bodo ustrezno zaščitile.

Nošenje kolesarske čelade je torej eno najpomembnejših pravil za varnost na kolesu. Vendar se lahko nesreče zgodijo tudi s čelado. Če se vam je zgodila kolesarska nesreča in ste se ob tem udarili v glavo, ne oklevajte in se obrnite na osebnega zdravnika oz. čim prej poiščite zdravniško pomoč.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close