15 razlogov za vsakodnevno izvajanje joge

Joga je vse bolj priljubljena športna aktivnost. Vsakodnevno izvajanje krepi naše telo, poveča fleksibilnost in gibljivost, obenem pa ima velik učinek tudi na um. Če je našteto v vas zbudilo zanimanje, da bi tudi sami pričeli s to aktivnostjo, niste pa še povsem prepričani, ali bi se joge res lotili, si preberite še nekaj razlogov. Za vas smo izbrali 15 najbolj zanimivih in koristnih!

Zakaj pričeti z vadbo joge?

1. Izboljša počutje. Joga dokazano vpliva na vaše počutje – redno ukvarjanje s to aktivnostjo ima mnoge posledice tudi na miselne zmogljivosti, zbranost in zmanjšuje tesnobo. Posledično boste srečnejši in uspešnejši pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi.

2. Poveča gibčnost in moč. Vsakodnevno razgibavanje bo imelo pozitiven vpliv na vašo fleksibilnost. Z redno vajo in vztrajnostjo pa boste postali tudi močnejši in bolj čvrsti. Krepko telo je zdravo telo – prav redna športna aktivnost pozitivno vpliva tudi na vaš metabolizem in imunski sistem.

3. Izboljša osredotočenost. Pri jogi morate paziti na pravilno izvajanje vaj – miselni procesi se torej fokusirajo na samo aktivnost, kar vpliva na večjo osredotočenost, dolgoročno pa tudi na um. V stresnih situacijah se boste sposobni hitreje umiriti ter najti zadostno mero koncentracije, da boste kos vsakodnevnim izzivom.

Osredotočenost med vadbo joge
Vsakodnevno izvajanje joge vas nauči, kako se osredotočiti na tukaj in zdaj.

4. Poveča nivo energije. Jutranje izvajanje joge je dobra naložba za cel dan, ki je pred vami. Vadba ne bo imela učinka zgolj na vaše fizično telo, pač pa vas bo tudi napolnila z energijo in vam omogočila pogled na situacijo z drugačne perspektive. Razmislite, ali bi namesto jutranje kave raje poskusili z jogo.

5. Pospeši metabolizem. Če se odločite za izvajanje joge, je najbolje, da se je lotite takoj zjutraj, še pred zajtrkom. Tako boste namreč vplivali na hitrejši pretok krvi, s tem pa omogočili, da se bodo hranila, ki jih dobite z zajtrkom, hitreje absorbirala, sam metabolizem pa bo deloval pospešeno.

6. Zmanjša tesnobo in krepi čuječnost. Tesnoba poleg tega, da vpliva na misli, učinkuje tudi na telo: drža postane sključena, zakrčena, dihanje pa kratko in plitko. Joga pomaga krepiti sposobnost sproščanja; z rednimi globokimi vdihi in izdihi boste sprostili svoje fizično telo ter pregnali anksioznost. Posledično boste bolj prisotni ter dovzetni za lepe trenutke.

7. Pozitivno vpliva na kožo. Vsakodneven stres in utrujenost vplivata na videz in zdravje kože. Z rednim sproščanjem, gibanjem in skrbjo za svoje telo lahko poskrbite za svež, mladosten videz. Starodavne vede navajajo, da je čas med 22. in 6. uro najbolje nameniti spancu, saj boste tako pomlajevali svoje telo, ob sončnem vzhodu pa je potrebno vstati. Čas med 6. in 8. uro namenite telesni aktivnosti, kot je joga, nato pa se čim prej odpravite na sončno svetlobo.

8. Krepi zdravje hrbtenice in pokončno držo. Vsakodnevno sedenje, preživljanje časa pred ekranom in prisilna drža kvarijo zdravje hrbtenice. Prav tako neustrezna drža in sključenost vplivata na spodnji del hrbtenice ter povzročata pritisk na pljuča in srce. Jutranje raztezanje telesa in hrbtenice bo zagotovo pripomoglo k temu, da boste pokončno in samozavestno vstopali v nov dan.

9. Ne zahteva dodatnih pripomočkov. Pri jogi lahko sami določate, koliko časa boste namenili vadbi in kako zahtevne vaje boste izvajali. Prav tako pa za izvajanje ne potrebujete veliko pripomočkov – dovolj bo že tanka nedrseča podloga.

10. Krepi možgansko moč. Izvajanje gibov, ki se razlikujejo od običajnih, prekinjajo nastali vzorec, ki se je že rutinsko utrdil. Gibi zato spodbujajo možgansko aktivnost. Vaje, pri katerih prekrižate roke ali noge, pa imajo vpliv tudi na uravnovešanje možganskih hemisfer.

11. Izboljša dihanje in razstruplja telo. Redna vaja globokih vdihov in izdihov vpliva na notranji mir in soočanje s stresnimi situacijami. Prav tako joga pripomore k razstrupljanju telesa: z rednim umirjanjem lahko iz uma odženete negativne misli in tako učinkovito delujete v zdravem, pozitivno naravnanem telesu.

12. Omogoča spoznavanje sebe. Pomemben del dnevne rutine je tudi čas, namenjen samo vam. Hiter tempo življenja včasih onemogoča, da bi se posvetili sebi in si napolnili energijo. Izvajanje joge postane tisti del dneva, ki ga namenite samo sebi. Joga je aktivnost, pri kateri se resnično lahko posvetite sebi in svojemu čutenju. Notranji svet je vaš večni spremljevalec, zato je nujno, da ga dobro spoznate in se naučite prepoznavati svoje misli in čute.

Joga za krepitev hrbtenice
Z vsakodnevno vadbo joge boste okrepili hrbtenico in izboljšali držo.

13. Spodbuja občutek hvaležnosti. Dobro je, da vsako jutro postavite namere, kaj želite v dnevu doseči. Izražanje hvaležnosti za vse, kar vas obdaja, pa posameznika navdaja z veseljem in mirom. Z izražanjem dnevnega fokusa boste lažje dosegli zastavljene cilje, hvaležnost, ki jo boste s tem krepili, pa bo v vas zbujala vedrino.

14. Omogoča lažje sprejemanje sprememb. Življenje je polno sprememb, soočanje s tem pa je včasih velik izziv. Prilagoditev na življenjski tok sprememb je edini način za uspešno življenje. Joga uči, da je vse krog – vse pride, vse gre: če to ponotranjite, se lažje soočate s težavami in izgubami, s katerimi se srečujete na svoji poti.

15. Zagotavlja naravno sprostitev. Joga omogoča, da se na naraven način sprostite in se zavedate svoje biti. Pomiri živčni sistem in omogoča kvalitetno delovanje telesa, hkrati pa z redno vadbo spoznavate svoj notranji svet ter se lažje soočate s čustvi, ki jih doživljate. Ljudje smo čustvena in čutna bitja, v sodobnem svetu pa nas lahko hitro odnese. Z rednim prakticiranjem joge se boste lahko v polnosti soočali sami s seboj ter postali do sebe nežni, sočutni in ljubeči.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close