Kaj vključuje oprema za smučarske skoke?

Smučarski skoki so ena od glavnih zimskih aktivnosti v marsikaterem domu. A večina se pri tej aktivnosti ne premakne niti za centimeter. Zakaj? Ker se športa udeležuje preko gledanja prenosov tekmovanj na televiziji. Tisti redki pa nastopijo tudi na drugi strani ekranov.

Gre za šport, ki je torej poznan predvsem v obliki športnega tekmovanja, kjer se tekmovalci spustijo po skakalnici, ki je na koncu malenkost zavita navzgor. Ta del se imenuje vzletišče. Nato smučarski skakalec skoči in poskuša doseči čim večjo vodoravno razdaljo, pristati čim nižje v vznožju skakalnice.

Od leta 1924, prvega nastopa na olimpijskih igrah, sta se večkrat korenito spremenili tako tehnika skoka kot tudi sama oprema za smučarske skoke. Razvoj omogoča, da skakalci skoraj vsako leto dosegajo daljše skoke. V nadaljevanju spoznajte, kaj konkretno sploh sestavlja opremo skakalca.

1. Skakalne smuči

Skakalne smuči so od običajnih drugačne v tem, da so širše, predvsem pa dosti daljše. To omogoča daljše zadrževanje v zraku. Danes so skakalne smuči izdelane iz lahkih umetnih plastičnih materialov in oblikovane tako, da omogočajo aerodinamično gibanje med skokom oziroma letom. Dolžina smuči je določena glede na skakalko oziroma skakalca in meri 145 % njene ali njegove višine.

2. Vezi

Vezi so tisti del smuči, ki je pritrjen vzporedno z njimi, njihova funkcija pa je odpenjanje čevljev, če pri skoku pride do padca. Zanimivo je, da niso umeščene na polovici smuči, temveč so locirane tako, da je za njimi najmanj 43 % dolžine celotne smučke. Poseben priključni del na vezeh pa je tisti, ki pritrdi čevelj na smučko in preprečuje njihovo premikanje med skokom.

3. Čevlji

Smučarski skakalci uporabljajo specializirano obutev, ki skupaj s smučmi omogoča nagib naprej med spustom po skakalnici. To je pomembno za čim daljši skok. Zadnji del teh čevljev je visok in gibljiv, sprednji del pa ravno obratno, nižje oblikovan in trši.

4. Dres

Pomemben del opreme za smučarske skoke je seveda tudi posebno oblačilo. Gre za dres, ki prekriva celotno telo, njegovo oblikovanje pa je določeno v pravilnikih tekmovanj. Izdelan je iz nekoliko debelejšega, gobastega materiala iz mikrovlaken. V debelino meri med 4 in 6 mm in omogoča določeno mero pretoka zraka. Od telesa skakalca lahko na katerikoli točki odstopa do največ 2 cm. To ne velja samo za dolžino rokavov in dolžino od tal do mednožja. Tu je dovoljeno do 4 cm odstopanja.

Dres za smučarske skoke
Neustrezen dres za smučarske skoke je pogost razlog za diskvalifikacijo.

Ustreznost dresa merijo na tekmovanjih in je večkrat razlog za diskvalifikacijo. Dres, ki je večji od skakalca, lahko namreč deluje kot pomoč pri daljšem skoku. Zelo pogost razlog za izključitev s tekmovanja je raven prepustnosti zraka.

5. Rokavice

Rokavice smučarskih skakalcev so na zunanji strani izdelane iz enakega materiala kot dres, notranja stran pa je oblečena v kozje usnje. Za boljše prileganje jim je dodan trak okoli zapestja.

6. Čelada

Ne samo pri smučanju, tudi pri smučarskih skokih je zaščitna čelada pomemben del opreme. Njena uporaba je obvezna že od osemdesetih let 20. stoletja. Poleg zaščite ob padcu oblikovanje čelade pomaga pri doseganju aerodinamike skoka.

7. Očala

Podobna tistim, ki jih uporabljajo drugi športniki zasneženih strmin, so očala tista, ki služijo preprečevanju solzenja ter uhajanja majhnih delcev v oči.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close