Kdo in kdaj naj otroka nauči smučati?

Naši malčki že zelo zgodaj začnejo kazati zanimanje za ukvarjanje z najrazličnejšimi športnimi dejavnostmi. Če so njihovi starši strastni športniki, je verjetnost za to še toliko večja, saj ves čas budno spremljajo, kaj se dogaja okoli njih.

V zimskem času slej ko prej skupaj s starši ali skrbniki odidejo na kak večji zasnežen hrib, po katerem se spuščajo tudi smučarji. Morda je najbolje, da otroke pustimo, da to nekaj časa opazujejo in se tako navajajo na zasneženo okolje.

Preden pa jih postavimo na smučke, poskrbimo, da doživijo še druge zimske radosti, na primer v obliki sankanja ali česa enostavnejšega od smučanja. In ko končno pride čas za učenje smučanja, naj za to poskrbijo kar dobri smučarski učitelji, ki jih pri nas ne manjka.

Otroka ne silite na smučke

Prvo pravilo, ki se ga morate nujno držati, je, da svojega otroka prav nikoli ne smete na silo spraviti na smuči. To velja tudi za vse ostale športne aktivnosti. Čeprav otrok kaže veliko zanimanje za smučanje, je najbolje, da ga nanj pripravite s pomočjo igre.

Poleg tega je pomembno, da v tem času poleg njega niso prisotni samo starši in učitelji, temveč tudi njegovi prijatelji. Spomin na učenje tega priljubljenega zimskega športa jim bo na ta način ostal za vedno lep.

Privajanje na smučanje naj bo postopno

Ko otrok doseže primerno starost, je čas, da ga počasi navajamo na smučanje. In kdaj je to? Mnenja so različna. Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko zdrav otrok, star 18 mesecev, že hodi obut v smučarske čevlje, saj je stabilen v nogah in mu ravnotežje tako ne dela težav. Ravno zato imajo nekatere smučarske šole programe tudi za malčke. Sicer pa je najbolje, da otrok dopolni vsaj tri leta, da lahko začne zares smučati. V tem času se že lahko spušča po nekoliko bolj blagih naklonih.

Najpomembneje pa je, da je postopek privajanja otroka na smučanje postopen. To pomeni, da naj otrok na začetku nekaj časa le hodi obut v smučarske čevlje. Šele po določenem času ga lahko spoznamo še s palicami in smučmi.

Otroke prepustite učiteljem smučanja

Če kot starš obvladate osnove smučanja, lahko otroka postavite na smuči kar sami. V nadaljevanju pa je najbolje, da delo prepustite učiteljem smučanja. Otroci na ta način smučanje vzamejo veliko resneje, kot bi ga sicer. Malčki namreč učitelje sprejemajo drugače kot svoje starše, zato se na ta način lahko naučijo veliko več in bolje.

In ko boste izbirali primerno šolo za smučanje, izbirajte med licenciranimi šolami smučanja. V praksi to pomeni, da imajo učitelji teh šol veljavne licence za poučevanje.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close