Bo zame prava izbira jogalates?

Morda se sprašujete, ali ste prebrali prav. Jogalates? Da, prav ste prebrali. Za skovanko se skrivata dve vadbi, ki ju gotovo že poznate s seznama skupinskih vadb, nemara ste se katere od njiju lotili tudi sami. Joga in pilates. Gre za vadbi, ki se v mnogih točkah razlikujeta, a imata tudi podobnosti. Ljudje se pogosto odločajo, da bodo obiskovali obe vadbi, saj vzajemno zelo dobro učinkujeta, še vedno pa vsi ne vedo, da že obstaja uraden »miks«, ki prinaša koristi obeh.

Vadba je dosti mlajša od obeh omenjenih, a vendarle ni muha enodnevnica in že nekaj časa vztraja na fitnes področju, danes pa vse več ljudi prepoznava njene prednosti. Osebni trener Jonathan Urla je to vadbo razvil leta 1997, pri utemeljevanju je imela kasneje pomembno vlogo tudi Louise Solomon. V osnovi gre za združevanje vaj za moči, ki izhajajo iz pilatesa, in vaj za gibčnost iz joge – v vadbi, ki ni invazivna za telo in je tako primerna tudi za tiste, ki se sicer športov izogibajo zaradi težave s kostmi ali sklepi.

Kako poteka jogalates?

Ena vadba jogalatesa navadno traja od pol do ene ure. Kot pri jogi se tudi tu trening začne z osnovnim ogrevanjem in raztezanjem ter z dihalnimi vajami, ki poskrbijo za umiritev in iskanje skladnosti med telesom in dihom. Uvodnemu delu sledi izvajanje položajev z usklajenim dihanjem. A medtem ko joga temelji na vzdrževanju določenih položajev oziroma asan, je pri jogalatesu tem klasičnim pozam dodan aspekt vaj za moči, ki prihajajo iz pilatesa. Držanje določene poze namreč ni več statično, temveč mu je dodano gibanje, ki aktivira posamezne mišične sklope. Predstavljajte si, kako je neki pozi na primer dodano nihanje rok, kar nadgradi gibanje.

Izvajanje vadbe jogalates
Za izvajanje jogalatesa potrebujete le blazino in udobna oblačila.

Za razliko od pilatesa se pri jogalatesu ne uporablja dodatnih naprav, temveč se dela z lastno težo in telesom. Prav tako za vadbo ni potrebna posebna oprema. Zadostujejo udobna in lahka raztegljiva oblačila, ki bodo vašim gibom omogočala svobodo in vas ne bodo omejevala. Zaželena je še podloga oziroma blazina, na kateri boste izvajali vaje. Tako bo izvajanje bolj udobno, zmanjšali pa boste tudi drsenje rok ali nog med držanjem poze.

Prednosti jogalatesa

Jogijski položaji, preoblikovani tako, da krepijo mišice, so torej osnova jogalates treninga. Kot pilates tudi jogalates stremi h krepitvi jedra. Gre za predel trebušnih mišic, mišic spodnjega dela hrbta in zadnjice. Z močnim jedrom bo vaša drža bolj vzravnana, izognili se boste bolečinam v hrbtu, pridobili boste tudi na stabilnosti in, kot z vsako drugo vadbo, spodbudili krvni pretok.

Če se ozremo na jogo, gre pri njej, poleg duhovnega momenta, za poudarek na dihanju, umirjanju misli, hkrati pa vadba blagodejno vpliva na telo in omogoča velik razvoj raztegljivosti. Pilates na drugi strani se osredotoča na krepitev mišic telesa na način, da ostanejo dolge in prožne ter ne preveč »nabite«. Jogalates prinaša del koristi obeh vadb, hkrati pa ima tudi svoje specifične prednosti. Ena od teh je učinkovita poraba kalorij in s tem izgubljanje maščobnih tkiv in kilogramov.

Oblikovanje gibov namreč deluje dvojno na telo, z vzdrževanjem položajev in dodajanjem aktivacije drugih, redkeje aktiviranih mišic. Pri vadbi poleg mišic jedra delujejo tudi roke in noge, tako stegenske mišice kot mišice spodnjega dela nog. Z redno vadbo bodo prvi rezultati, tudi nižja številka na tehtnici, opazni že po enem mesecu, seveda pa je to odvisno od posameznika.

Priporoča se vadba dvakrat ali trikrat na tedensko po 60 minut. Jogalates pa ne koristi samo tistim, ki bi si želeli izoblikovanega telesa, temveč je primeren tudi za ljudi, ki se soočajo z bolečinami v hrbtenici. Jogalates lahko izvajajo tudi sladkorni bolniki, nekaterim ženskam pa vadba koristi pri blaženju menstrualnih krčev.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close