Kokosovo olje: zdravju prijazno ali škodljivo?

Če se je nekaj časa zelo na glas poudarjalo in pisalo o tem, kako zelo zdravo je kokosovo olje, se je v nekem trenutku začelo pisati o tem, da je olje iz kokosa celo za zdravje škodljivo. In kaj je res? Vam uporaba kokosovega olja koristi ali kvečjemu le škoduje?

V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj pomembnih dejstev o kokosovem olju, na podlagi katerih boste lahko kar sami presodili, ali je omenjeno olje zdravju prijazno ali ne.

Vsebnost nasičenih maščob v kokosovem olju

Nasičenim maščobam se je potrebno v prvi vrsti izogibati, če želite ostati čim bolj zdravi. Pri tem pa imamo v mislih transnasičene maščobne kisline in ne zdravih nasičenih maščob, ki jih vsebuje kokos.

Vsebnost nasičenih maščob v olju kokosa je 93 %, tovrstne maščobe pa sodijo v skupino t. i. zdravih maščob. Imenujejo se tudi srednjeverižne maščobne kisline ali na kratko MCT. Naše telo to skupino maščob presnavlja na povsem drugačen način kot dolgoverižne maščobne kisline, ki jih najdemo zlasti v rastlinskih oljih.

Kokosovo olje v kozmetiki
Zaradi blagodejnih učinkov se kokosovo olje uporablja tudi v kozmetiki.

Srednjeverižne maščobne kisline, ki jih vsebuje kokosovo olje, so lažje prebavljive, prav tako se lažje presnavljajo, telo jih uporablja za energijo in ne za skladiščenje maščob. So protimikrobne in protiglivične.

Prevladujoče maščobne kisline v kokosovem olju

Približno 7 % maščobnih kislin v kokosu predstavlja t. i. kaprinska kislina. Po zaužitju se pretvori v monokaprin, za katerega je značilno, da deluje antibakterijsko in protivirusno. Kar 50 % maščobnih kislin v kokosu zavzema lavrična kislina. Ta deluje protivirusno, protimikrobno, protibakterijsko ter antioksidativno.

Kokosovo olje pa vključuje še linolno kislino. Ta zelo učinkovito prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Zdravilni učinki kokosovega olja

Pravilno uživanje kokosovega olja je lahko dobra podpora pri Alzheimerjevi bolezni, saj izboljšuje delovanje spomina in možganov. Tovrstno olje je znano tudi po tem, da preprečuje bolezni srca in visok krvni tlak. Pomaga pri okužbi senčil in ledvic ter ščiti jetra.

Kokosovo olje je priporočljivo uporabljati tudi v primeru, ko si želite izboljšati imunski sistem, saj deluje antibakterijsko, protiglivično in protivirusno. Olje je izjemno koristno pri izboljševanju prebave, zmanjševanju želodčnih razjed, pomaga pa tudi pri t. i. ulceroznem kolitisu. Zmanjšuje simptome bolezni, ki so povezane z žolčnikom in pankreatitisom, učinkovito izboljšuje številne težave s kožo; pomaga pri opeklinah, odstranjevanju prhljaja, ekcemih, dermatitisu ter luskavici.

Kokosovo olje preprečuje bolezni dlesni in zobno gnilobo, številni ga uporabljajo pri hujšanju. Olje je znano po zmanjševanju stranskih učinkov številnih zdravil. Pomaga pri preprečevanju ali pri izboljševanju osteoporoze, pomaga uravnotežiti reakcije insulina v celicah ter spodbuja zdrav presnovni proces.

Menimo, da smo vam v prispevku vendarle uspeli odgovoriti na vprašanje, ali je kokosovo olje zdravju prijazno ali škodljivo. Kljub številnim izjemno pozitivnim učinkom pa se morate zavedati, da tovrstno olje vendarle ni čudežno, zato se ne morete kar tako odreči zdravilom, ki jih sicer uporabljate za katero od bolezni.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close