CrossFit – visoko intenzivna funkcionalna vadba

CrossFit predstavlja pravi »bum« v industriji fitnesa in tudi če te vadbe še niste preizkusili, zagotovo poznate koga, ki jo je. Poleg tega, da je v prvi vrsti blagovna znamka, pa je tudi filozofija vadbe, ki temelji na raznolikih in intenzivnih vajah, ki združujejo vaje z utežmi, gimnastike in drugih športov.

Pa si nekoliko podrobneje poglejmo, kaj CrossFit sploh je in v čem se razlikuje od drugih oblik vadbe.

Uvod v CrossFit vadbo

CrossFit se kar precej razlikuje od drugih klasičnih vadb v fitnesu. Kot že ime pove, je vadba veliko bolj intenzivna, pri čemer se uporabljajo težje uteži in večje amplitude gibov, ki jih je potrebno izvesti v čim krajšem možnem času.

Celoten potek vadbe poteka po principu, pri katerem vsako minuto naredite deset ponovitev vaje in to nadaljujete na začetku vsake minute, 10 minut vse skupaj. Drug zelo pogost princip pa je, da skušate narediti čim več serij v 10–minutnem intervalu.

Pri CrossFitu ne boste vadili le z majhnimi utežmi, ampak boste dvigovali uteži na način, kot je na primer olimpijsko dvigovanje uteži ali pa powerlifting, pri čemer boste kombinirali tehniko mrtvega dviga, počepe in potiske. Gimnastične vaje s telesno težo, kot so na primer dvigovanja ali vlečenja, so prav tako sestavni del tovrstne vadbe.

CrossFit pa ni primeren zgolj za mlade in telesno zmogljive, saj je vadba zelo prilagodljiva. Če na primer vaja zahteva dvigovanje 100 kg uteži, vi pa lahko dvignete le 50 kg, jo izvajate z manjšo utežjo. Prav tako lahko vaje prilagodite glede na tehniko giba, od preprostejših do zahtevnejših.

Vadba CrossFit je zelo raznolika, saj ni nekega enotnega programa, ki bi se osredotočal zgolj na spodnji ali zgornji del telesa. Namesto tega skoraj vsaka vadba vključuje gibe, ki zajemajo mišice celotnega telesa in se nenehno spreminjajo.

Večina CrossFit vadb temelji na principu WOD (workout of the day), pri katerem v enem dnevu skupine izvajajo identično vadbo.

CrossFit ima številne prednosti

Glavna prednost CrossFit vadbe je, da kombinacija dvigovanja uteži in kardio vaj povišata vaš srčni utrip in se pri aktivnosti resnično preznojite. Vsaka tovrstna vadba je dobra tako za duševno kot tudi fizično zdravje.

Vadbe CrossFita običajno potekajo pod budnim očesom izkušenih trenerjev. Za razliko od drugih podobnih vadb se ne postavijo na čelo skupine, ampak se sprehodijo med vadeče in kontrolirajo pravilno izvajanje vaj. Sčasoma vadeči osnovno gibanje usvojijo, lahko pa vam med vadbo dajo nasvete tudi o naprednejših principih vadbe.

CrossFit velja za zelo družabno vadbo, pri kateri spoznavate nove ljudi, ki hitro postanejo vaši partnerji pri vadbi, in telovadnica lahko hitro postane prijazno in zabavno okolje.

Na kaj je potrebno biti pozoren?

CrossFit seveda ni popolna vadba, zato je potrebno biti pozoren na določene dejavnike:

  • Ker CrossFit vključuje izvajanje težkih gibov z veliki utežmi pri visoki intenzivnosti, se lahko pojavijo poškodbe. Kljub temu pa raziskave kažejo, da so stopnje poškodb povsem primerljive s poškodbami pri drugih športih.
  • Vadba CrossFit je lahko drag hobi, saj zanjo potrebujete posebno telovadnico, tako imenovane CrossFit škatle in drugo dodatno opremo, k temu pa prištejte še praktično usposabljanje za treniranje drugih.
  • Vadbe CrossFita se lahko med seboj zelo razlikujejo. Kot pri vseh ostalih športih so tudi v tem primeru lahko dobri ali slabi trenerji. Značilnosti dobrega trenerja so, da vas prisili, da daste vse od sebe, pri čemer ne boste nikoli šli preko točke, ko obstaja nevarnost poškodb.

Ali je CrossFit prava vadba za vas?

Dejstvo je, da CrossFit ni za vsakogar. Če iščete naporno, intenzivno, zabavno in družabno vadbo, ki vam bo vedno znova postavljala nove izzive, vam bo vadba zelo verjetno ustrezala, v nasprotnem primeru pa je to za vas lahko celo najslabša izbira.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close