Nasveti za nakup ustrezne tekalne steze

Vadba na tekalni stezi omogoča povsem nadzorovano okolje. Na njej namreč lahko zelo natančno nadzorujete naklon, tempo, intervale ter počitek. Ena od ključnih prednosti naprave je zagotovo še to, da lahko na njej tečete kadar koli želite – tudi v slabem vremenu ali pozno zvečer. Vremenskih in temperaturnih omejitev pri rabi tekalne steze torej ni.

Četudi trenirate za gorski tek, lahko po njej tečete v klanec. Prednosti te domače vadbene naprave je še mnogo več in velika verjetnost je, da si boste slej ko prej tekalno stezo zaželeli imeti doma. A pred nakupom je dobro poznati vsaj nekaj osnovnih dejstev, na katera morate biti še posebej pozorni. V nadaljevanju navajamo najkoristnejša.

Naj bo čim preprostejša za uporabo

Izbrana tekalna steza naj vključuje funkcije, ki so za uporabo čim preprostejše, obenem pa dovolj varne. V tem primeru imejte v mislih gumbe za spreminjanje hitrosti, zaslon, ki naj bo čim ustrezneje nameščen, polico za odlaganje telefona ali tabličnega računalnika.

Nastavitve na tekalni stezi morajo biti čim bolj jasne in enostavne za uporabo. Nastavitve je treba hitro najti in jih znati spreminjati. Prepričajte se, ali vam naprava omogoča ogled tempa, kilometrine, porabe kalorij, območja srčnega utripa in podobno.

Naj bo relativno tiha in zmogljiva

Glede na to, da boste tekalno stezo najverjetneje postavili v enega od notranjih bivalnih prostorov, mora biti takšna naprava relativno tiha pri delovanju. Pogosto se namreč zgodi, da kupci posežejo po preglasni napravi, kar povzroča celo odvračanje od vadbe. Na slednje bodite pozorni še toliko bolj, če tekalno stezo nameravate uporabljati v majhnem stanovanju.

Zmogljiva tekalna steza
Izbira tekalne steze zahteva razmislek o najrazličnejših lastnostih.

Če boste stezo za tek uporabljali vsak dan ali zelo pogosto, je dobro razmisliti o nakupu modela, ki vam ponuja dovolj moči. Naprave z močnejšim motorjem omogočajo doseganje višjih hitrosti.

Naj bo vzdržljiva in ergonomsko zasnovana

Ni vsaka tekalna steza najbolj trdna in stabilna, zato se pred nakupom prepričajte tudi o tem. Naredite preprost preizkus: svoj mobilni telefon položite na dodano poličko in hitro boste lahko ugotovili, kako se pri višjih hitrostih obnaša. Če se vse skupaj preveč trese, naprava ni dovolj stabilna.

Bodite pozorni tudi na ergonomsko zasnovo. Pred nakupom se vam napravo splača preizkusiti v prodajalni. Ko boste nekaj časa hodili ali tekli po njej, boste morda ugotovili, da ni narejena po vaših merah ter da si torej sami želite nekoliko drugačne ergonomske zasnove.

Naj bo primerno široka in dolga

Poskrbite, da bo izbrana tekalna steza za vas dovolj široka in dolga. Če po njej želite zlasti hoditi, se izogibajte ožjim ter krajšim pasovom. V kolikor želite teči v intervalih sprinta ali pa ste precej visoki, potrebujete večjo površino naprave.

Vsaka steza za tek bi morala vključevati idealno tehnologijo za blaženje udarcev. To torej pomaga absorbirati udarce in ustvarjati precej bolj resničen občutek teka po cesti.

Naj vključuje varnostne funkcije in sledenje podatkov

Varnost ima tudi pri izbiri naprave za tek precej pomembno vlogo. Prepričajte se, ali ima izbrana tekalna steza ob straneh ročaje in so ti dovolj dobro vgrajeni in trdni. Dobrodošla je tudi zasilna vrvica ali sponka, ki jo lahko potegnete v primeru morebitnega padca.

Če so vam podatki pomembni, je dobro, da ima izbrana tekalna steza digitalni zaslon, ki vam jasno prikazuje in spremlja podatke.

Dobrodošle tudi dodatne in pametne funkcije

Če želite posegati po najmodernejši napravi za domačo vadbo, poiščite stezo za tek, ki vam bo omogočala še vrsto drugih dodanih funkcij, prav tako pametne funkcije.

S pomočjo uporabe pametnih funkcij lahko na primer vnaprej programirate vadbe, se povežete z internetom in z različnimi aplikacijami. Skratka, s tem si lahko bistveno izboljšate izkušnjo teka na tekalni stezi.

Preberite tudi: 10 razlogov za nakup tekalne steze

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close