Kako poteka vadba barre in katere so njene največje prednosti?

Barre, ki se spogleduje z baletom in pilatesom, je vse bolj prepoznan kot nizko intenzivna, a učinkovita vadba. Posebno je priljubljena med tistimi, ki si želijo telesa plesalke, vitkega in močnega, a brez poudarjenih mišic. Ta vadba aktivira celotno telo, tako jedro kot roke in noge, ter je zaradi prilagodljivosti primerna za začetnike in izkušene športnike.

Samo ime barre izhaja iz poimenovanja za baletni drog oziroma stojalo, ki med izvajanjem vaj služi kot opora in pomoč pri vzdrževanju ravnotežja. Barre sloni na izometričnih vajah, kjer med vzdrževanjem pravilne drže izvajate majhne gibe, ki se osredotočajo na krčenje in raztezanje specifičnih mišic.

Kaj pričakovati?

Barre združuje ples, pilates, jogo in vadbo za moč. Navadno je trening dolg med 30 minut in eno uro. Klasični trening se začne z ogrevanjem na tleh oziroma podlogi ali ob drogu. Osrednji del vadbe poteka ob drugu, kjer izvajate gibe, ki vam jih pokaže učitelj. Vaje se direktno osredotočajo na spodnji del telesa, noge in zadnjico. A vzdrževanje pravilnega položaja telesa aktivira tudi vaše jedro in trebušne mišice. Prav tako marsikatera vaja vključuje delo rok in ramenskega obroča.

Vaje so praviloma izvajane v počasnejšem tempu in z več ponovitvami, osnovna elementa sta »plié« ali počep in »relevé« ali dvig na pol-prste. Vadba se zaključi z razteznimi vajami, ki vaše telo ohladijo in umirijo.

Aktivacija celotnega telesa

Med izvajanjem določene vaje telo vedno vztraja v določeni drži, kar pomeni, da so mišice nenehno napete. Medtem izvajate male gibe, ki krčijo in raztezajo določene dele mišic. Tako je ob pravilnem izvajanju vaj aktiviranih več skupin mišic hkrati. Barre aktivira tudi manjše mišice zadnjice, ki jih je drugače težko doseči. Kljub minimalizmu vaj boste kmalu po začetku čutili vsako mišico telesa.

Zaradi nizke intenzitete gibov pa je ta vadba primerna tudi za tiste, ki se soočajo z bolečinami v sklepih ali imajo težave z ravnotežjem. Drog namreč preprečuje preveliko obremenjevanje sklepov. Vadba je priljubljena tudi pri nosečnicah.

Pravilna drža in ravnotežje

Izhajajoč iz prednosti plesa je barre odlična izbira za tiste, ki bi si želeli izboljšati svojo držo in delati na ravnotežju. Gre za dve kategoriji, ki pomembno doprineseta k vzdrževanju zdravega telesa. Za vaje ob drogu je ključna pravilna poravnanost telesa, od prstov na nogah do vrha glave. Vaš ramenski obroč, pozicija hrbtenice in medenice bodo pri tem igrali osrednjo vlogo.

Vaje, ki vključuje krčenje enih mišic in raztezanje drugih ali sodelovanje rok in nog, bodo pripomogle k razvijanju koordinacije. Spodobnost določanja in vzdrževanja pravilne telesne drže bo kazala svoje prednosti predvsem pri vsakodnevnih opravkih.

Raztegljivost in gibčnost

Poleg vitkih mišic so plesalke in plesalci znani tudi po fleksibilnosti. K tej stremijo vsi programi barre vadbe. Prožnost mišic boste razvijali s specifičnimi razteznimi vajami, z vajami za moč pa boste poskrbeli, da bodo vaše mišice zdrave in ogrete ter pripravljene na raztezanje. Poleg tega, da se boste lažje dotaknili tal ali celo dosegli špago, bodo bolj prožni in gibljivi postali tudi vaši sklepi, kar vam lahko prihrani marsikatero bolečino v prihodnosti.

Razvoj odnosa misli s telesom

Ne, barre ni ne joga ne pilates, a združuje določene elemente obeh. Dolgo ohranjanje telesa v enaki pozi, kar je sicer značilnost joge, od vas zahteva mero mentalnega napora in nenazadnje umiritve. Pri barreju se boste osredotočili na tehnično pravilno izvedbo gibov, kar zahteva veliko pozornosti.

Že z nekaj vaje boste začeli opažati male razlike na telesu med izvajanjem določenega giba. Hvaležni boste, da se lahko spustite za en centimeter bližje tlom kot prejšnji dan, prav tako boste čutili vsak majhen del mišic, ki jih pri visoko-intenzivnih vadbah pogosto spregledamo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close