Električna kolesa za starejše: prednosti in slabosti

Zdrav življenjski slog, ki vključuje tudi gibanje, je ključnega pomena za kvalitetno in dostojno življenje. Zavedanje, da je vsakodnevna aktivnost nujno potrebna, se širi in ljudje vse bolj vključujejo športne aktivnosti tudi v svoj vsakdan.

Kako pa je z gibanjem, ko postajamo starejši? Starost vpliva na fizično telo in njegove zmogljivosti: bolezni, poškodbe in druga stanja lahko onemogočajo športno udejstvovanje oziroma gibanje v tolikšni meri, kot je priporočljivo za zdravo življenje.

V zadnjih letih postaja vroča tema tudi uporaba električnih koles: so prav ta lahko rešitev za aktivno gibanje starejših? Električna kolesa imajo številne prednosti, žal pa tudi nekaj slabosti – predlagamo, da preberete članek in se odločite, ali je uporaba e-koles v jeseni življenja smiselna.

Prednosti vožnje z električnimi kolesi

Starejši lahko z uporabo električnih koles zadostijo potrebi po gibanju. V naslednjih točkah vam predstavljamo številne prednosti uporabe teh sodobnih dvokolesnikov.

1. Električna kolesa so okolju prijazna in bolj varna kot avtomobili

Varnost vožnje s starostjo voznika lahko upada: če menite, da sami niste več povsem varen voznik, predlagamo, da uporabite električno kolo. To je odličen nadomestek avtomobila – z njim je namreč lažje upravljati, prav tako pa je hitrejše od navadnega kolesa. Res je, da so e-kolesa počasnejša od avtomobilov, vendar pa je skrb, ali imate dovolj goriva, odveč.

Moško električno kolo Scott Sub Sport eRIDE 20 (2024)
Moško električno kolo Scott Sub Sport eRIDE 20 (Extremevital.com)

Prav tako ste z vožnjo električnega kolesa odvisni zgolj od sebe – ne kot pri vožnji z avtobusom, ko morate biti pozorni na vozni red in včasih potujete po poteh, ki ne vodijo neposredno do cilja. Električna kolesa pa imajo še eno prednost, so namreč prijazna okolju, saj nimajo izpustov, ki nevarno ogrožajo naše ozračje. Poskrbite torej za varen planet tudi za prihodnje generacije.

2. Vožnja z e-kolesom preprečuje razvoj bolezenskih stanj

Z vožnjo z električnimi kolesi boste aktivni in dovolj dejavni, da morda preprečite razvoj bolezni, kot so npr. sladkorna bolezen ter bolezni srca in ožilja. Redna telesna aktivnost pripomore k zdravju organizma in ohranjanju fizičnih sposobnosti. Redne kardio vadbe bodo učinkovito pomagale pri cirkulaciji krvi in vas tako ohranjale v dobri formi.

3. Izboljšajte kognitivne funkcije in spodbudite um

Svež zrak in telesna aktivnost na prostem ohranjata duševno zdravje. S starostjo se lahko zgodi, da pride do pomanjkanja motivacije za gibanje v naravi. Prav z električnim kolesom lahko na preprost način preživite del dneva tudi na svežem zraku, razgibate um in ste posledično čustveno stabilnejši.

4. Izberite električno kolo, ki bo ustrezalo vašim potrebam

Na trgu danes obstaja bogata ponudba električnih koles. Predlagamo, da izberete tistega, ki vas s svojimi značilnostmi najbolj prepriča in zadovolji vaše potrebe. Če niste prevelik ljubitelj hitrosti, izberite e-kolo, ki se ponaša z manj zmogljivim motorjem. Prav tako bodite pozorni na debelino pnevmatike. Debelejša kot je, bolj bo kolo stabilno. Je pa potrebno vzeti v zakup dejstvo, da so kolesa z debelejšimi pnevmatikami nekoliko zahtevnejša za manevriranje.

Unisex električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (2023)
Unisex električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (Extremevital.com)

Starejšim se priporoča električno kolo s t. i. prestopnim okvirjem, pri katerem se lahko usedete na kolo (in sestopite z njega), ne da bi morali zavihteti nogo visoko čez okvir. Tako preprečite možnost padca, ki marsikomu zbuja strah ter posledično pride do tega, da starejši ne uporabljajo kolesa v tolikšni meri, kot bi želeli.

5. Prilagodite kolo svojim željam

Določene dele kolesa lahko do neke mere tudi prilagodite, tako da bo kolo ustrezalo vašim željam. V celoti lahko zamenjate npr. sedež, krmilo ali pedala. Dodate lahko še košaro, da boste na svojem e-kolesu lažje prevažali živila in druge izdelke.

Prednost električnih koles je, da lahko nastavite moč oziroma upravljate s tem, koliko lastne sile želite vključiti v poganjanje tega dvokolesnika. Ste pri volji za intenzivnejše razgibavanje? Ali bi danes raje malce počivali? Na električnem kolesu lahko koristite motor, ki bo poganjal namesto vas, in tako boste brez večjega napora prišli do cilja.

6. Vožnja brez uporabe pedal

Če ste utrujeni od vožnje in bi radi malce počivali, lahko na električnem kolesu uporabite možnost vožnje brez uporabe pedal. Privoščite svojim nogam odmor in uživajte v razgledu!

Slabosti uporabe električnih koles

Uporaba električnih koles ima številne prednosti, kot smo že navedli zgoraj. Kako pa je s slabostmi?

1. Električna kolesa so dražja od navadnih

Če želite električno kolo, boste morali za nakup odšteti kar nekaj denarja. Zanj boste plačali vsaj okrog 2.000 €, lahko tudi precej več, če se odločite za kolo priznane blagovne znamke ter z nadpovprečnimi specifikacijami.

Žensko električno kolo Giant Liv Rove E+ (2024)
Žensko električno kolo Giant Liv Rove E+ (Extremevital.com)

Paziti morate, da kupite kakovostno električno kolo. V nasprotnem primeru se namreč lahko zgodi, da pride do okvare in boste imeli ponovno stroške s popravilom kolesa oziroma nakupom rezervnih delov. Smiselno je, da preverite kvaliteto in morda že na začetku odštejete kakšen evro več.

2. Zamudnejša sestava električnega kolesa

Ko boste kupili električno kolo, boste videli, da ima precej sestavnih delov, ki jih je potrebno pravilno sestaviti v celoto. Ti ključni deli so lahko precej težki in predstavljajo dodaten izziv tistemu, ki kolo sestavlja – sploh, če gre za starejšega, fizično manj zmogljivega človeka.

Prednost vsega pa je, da nekatera podjetja ponujajo možnost, da vam v zameno za plačilo sami sestavijo kolo. Prav tako z nakupom električnega kolesa dobite navodila, ki so dokaj preprosta in ob pomoči svojca ali soseda lahko tudi vam uspe sestaviti kolo kar doma.

3. Električna kolesa so večja in težja od klasičnih koles

E-kolesa imajo zaradi motorja in ostalih komponent večjo maso kot običajna, klasična kolesa. Za starejšo osebo, ki ima morda težave s hrbtom ali koleni, bo premikanje tega dvokolesnika predstavljalo dodaten napor.

Slabost električnih koles je tudi njihova velikost, saj zasedejo nekoliko več prostora kot običajna kolesa. Če živite v manjšem stanovanju, razmislite tudi o tem.

4. Večja možnost poškodb

Električna kolesa so hitrejša in močnejša kot običajna kolesa. Paziti morate torej tudi na svojo varnost. Hitro se namreč lahko pripeti, da vas zanese ali vam spodrsne in padete. Previdnost ni odveč tudi pri zaviranju.

Moško električno kolo Giant Explore E+ 2 DD (2024)
Moško električno kolo Giant Explore E+ 2 DD (Extremevital.com)

Zavedajte se, da za vožnjo z električnim kolesom veljajo enaka pravila kot za vožnjo z navadnim: imeti morate kolesarsko čelado, paziti na ostale udeležence v prometu ter upoštevati cestno-prometne predpise.

5. Pazite, da bo baterija vedno napolnjena

Prednost električnega kolesa je prav baterija, ki omogoča kolesarjenje brez večjega napora. Pazite, da bo ta polna, preden se odpravite na daljšo pot. Nerodno bi bilo, da bi ostali na oddaljeni lokaciji, utrujeni in s prazno baterijo.

Pozorni bodite tudi na to, da boste baterijo dali pravočasno polniti. Večina baterij električnih koles ima okviren čas polnjenja od 3 do 6 ur, kar v večini primerov zadostuje za doseg od 100 do 120 kilometrov.

So električna kolesa prava izbira za starejše?

Električna kolesa starejšim omogočajo dober način za izboljšanje duševnega zdravja in kognitivnih funkcij. Redno gibanje omogoča tudi obvladovanje obstoječih zdravstvenih težav ter preprečuje razvoj različnih bolezenskih stanj. Poleg tega so e-kolesa odlična izbira za aktivno preživljanje časa v naravi.

Če se odločite za nakup električnega kolesa, pa velja v razmislek vzeti tudi nekatere njegove slabosti. E-kolesa so razmeroma draga, težja, zahtevajo dodatno vzdrževanje in ob morebitnem padcu lahko povzročijo večje poškodbe. Toda, če boste pri vožnji previdni, pozorni tako nase kot na ostale udeležence v prometu, je strah pred kolesarjenjem na električnem kolesu odveč.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close