Se odločiti za gorsko ali cestno kolesarjenje?

Čeprav se gorsko kolesarjenje v zadnjih desetletjih strmo vzpenja po lestvici priljubljenosti, pa še vedno lahko trdimo, da je cestno kolesarjenje najbolj priljubljeni kolesarski rekreativni šport. To lahko preprosto sklepamo tudi po prodaji koles. Za katero vrsto kolesarjenja se je bolje odločiti, pa je seveda odvisno predvsem od želja ter potreb posameznika.

V nadaljevanju vam predstavljamo obe vrsti kolesarjenja, sami pa boste presodili, ali se boste odločili za cestno ali gorsko. Obe vrsti prinašata svoje prednosti in morda tudi kakšno slabost.

Cestno kolesarjenje za ljubitelje asfaltiranih cest

Znano je, da je cestno kolesarjenje ena od najbolj priljubljenih in posledično tudi razširjenih športnih aktivnosti v Sloveniji in marsikje drugje po svetu. Ljubitelji cestnega kolesarjenja boste našli zelo zanimive poti, ki so speljane po najrazličnejših privlačnih terenih. Vsakokrat, ko se boste s kolesom odpravili na izlet, si boste lahko izbrali povsem novo pot in drugačna doživetja.

Ne glede na to, kaj vse vam ponuja prelepa domovina, pa je v prvi vrsti pomembno, da si izberete pravo cestno kolo, sploh pa, če si želite doživeti pristnost vrhunskega kolesarstva. Najbolje je, da nakup kolesa prepustite kar strokovnjakom. Nikakor vas pri tem ne smeta zavesti cena in barva kolesa. Vrhunsko izbrano kolo mora biti izdelano po vaših merah in glede na vaše cestne podvige.

Cestno kolesarjenje
Cestno kolo ima velike in ozke pnevmatike z gladkim profilom.

Priporočamo vam, da si pred nakupom cestnega kolesa postavite tri pomembna vprašanja. To so: Kakšna so moja pričakovanja glede kolesa? Koliko kilometrov nameravam s kolesom prevoziti? Kakšne so moje telesne lastnosti?

Ker je pojem cestnega kolesarjenja v resnici zelo širok, se v kategoriji cestnih koles skriva vrsta podkategorij, ki so nekoliko bolj ozko usmerjena ter tako namenjena natanko določenim zahtevam in potrebam kolesarjev.

Najbolje, da si sestavite svoje sanjsko kolo. Najprej si morate izbrati model kolesa, nato poljubno prilagajajte še vse druge komponente. Pri tem imamo v mislih sedež, opore, vrste vzmetenja, krmilo, plašče in podobno. Na koncu morate izbirati še med dimenzijami posameznih komponent.

Gorsko kolesarjenje za ljubitelje razgibanega terena

V Sloveniji je prav tako poskrbljeno za številne terene, kjer se lahko izživijo tisti, ki obožujejo kolesarjenje izven asfaltiranih cest. Gorsko kolesarjenje je v primerjavi s cestnim še vedno nekoliko v ozadju. Glede na to, kako njegova priljubljenost iz leta v leto narašča, pa lahko pričakujemo, da bo že čez nekaj let prav tako priljubljeno kot cestno.

Gorsko kolesarjenje
Gorsko kolo ima debelejše pnevmatike z grobim profilom.

Gorsko kolesarjenje torej poteka izven asfaltnih poti, najpogosteje po makadamu, brezpotjih in urejenih gorskih oziroma gozdnih poteh. Zanj potrebujemo ustrezno gorsko kolo. To je posebej prirejeno glede na teren in ima v primerjavi s cestnim kolesom veliko manjši okvir, manjša kolesa, debelejše gume z grobim profilom in ustrezno vzmetenje.

Gorska kolesa se delijo na več vrst, in sicer glede na namembnost. Poznamo gorska kolesa za vožnjo čez drn in strn, gorska kolesa za spust ter freeride gorska kolesa, ki se umeščajo med kros in spust kolesa.

V tem prispevku smo želeli poudariti, da med cestnim in gorskim kolesarjenjem obstaja kar nekaj razlik. Za cestno kolesarjenje se boste odločili tisti, ki želite s kolesom narediti veliko kilometrov in dosegati visoke hitrosti. Gorsko kolesarjenje pa boste izbrali tisti, ki vam je pri srcu vožnja po razgibanih terenih. Predvsem pa je pomembno, da si pri obeh vrstah izberete primerno kolo ter vso potrebno opremo. Naj bo varnost vedno na prvem mestu!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close