6 napak pri nakupu gorskega kolesa

Ne le mestno in cestno kolesarjenje, vse bolj priljubljeno postaja tudi gorsko kolesarjenje. Ljudje prepoznavajo njegove prednosti in spoznavajo lepote, ki jih omogoča. Od bolj adrenalinske vožnje do prelepih razgledov in pokrajin. Razlogov za gorsko kolesarjenje je toliko, kot je gorskih kolesarjev. A vsak ne more kar tako postati gorski kolesar. Poleg znanja, veščin in načina življenja je ključna tudi ustrezna oprema, med katero brez dvoma sodi gorsko kolo.

Kolo za gorsko kolesarjenje se v marsičem razlikuje od drugih vrst koles. Je namreč prilagojeno manj urejenemu terenu in drugačnemu načinu vožnje ter drži kolesarja. A če se prvič podajate v svet gorskega kolesarstva, je izbira pravega kolesa kljub poznavanju osnovnih karakteristik gorskega kolesa lahko zelo zahtevna. Na trgu je namreč ogromno izbire, v izogib zgrešenemu nakupu pa smo za vas zbrali nekaj najpogostejših napak, ki jih storijo novi kupci.

1. Napačna velikost

To seveda zveni logično, a ustrezna velikost okvirja je osnova in vse drugo je manj pomembno. Zato je pomembno, da si vzamete čas in se ne zanašate na velikost, ki je zapisana na kolesu. Malo, srednje, veliko, vse to so lahko oznake, ki jih določijo proizvajalci sami in niso osnovane na točno določenih meritvah in številkah. In ker se ista velikost drugih znamk lahko razlikuje, je pomembno, da preverite in primerjate dolžino okvirja ter razporeditev določenih elementov.

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 50 (2022)
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Contessa Active 50 (Extremevital.com)

Prav tako se ne zanašajte na velikost svojega cestnega kolesa, saj je drža pri gorskem kolesarjenju drugačna. Na kolesu morate imeti tudi dovolj prostora za poganjanje pedal, pri tem pa ne pozabite, da so marsikateri položaji elementov nastavljivi in jih lahko tako prilagodite lastnemu telesu in potrebam.

2. Ne upoštevate velikosti kolesa

Poleg okvirja je zelo pomembna tudi velikost kolesa, čeprav nanjo včasih kar pozabimo. A razlike v velikosti koles pomenijo pomembno razliko v udobju in učinkovitosti vožnje. Svetovalci v trgovini vam lahko pomagajo izbrati med običajnima velikostma 27, 5 palcev in 29 palcev. Pri izbiri pa si lahko pomagate tudi s splošnim pravilom. Večja kolesa so primernejša za daljše vožnje, manjša pa se bolje odzivajo pri zahtevni vožnji po razgibanem terenu. Ne pozabite pa niti na trdnost zračnic.

3. Osredotočate se le na težo kolesa

Seveda teža kolesa vpliva na vašo vožnjo, a pri gorskem kolesarjenju teža ne sme biti ključni faktor za kakovost kolesa. Gorsko kolesarjenje namreč zahteva moč in premagovanje različnih terenov, zato je pomembneje, da izberete kolo, ki vam bo omogočilo dobro nadzorovanje kolesa prek krmila tudi ob stiku ali trku s koreninami, skalami in drugimi preprekami.

4. Čim več vzmetenja, tem bolje

Pogosto zmotno mislimo, da količina vzmetenja pomeni boljši vzmetni sistem, a to ni res. Pred nakupom gorskega kolesa pri proizvajalcu ali na spletni strani preverite modele vilic in amortizerjev.

Polnovzmeteno gorsko kolo Giant Trance X 29 1
Moško polnovzmeteno gorsko kolo Giant Trance X 29 1 (Extremevital.com)

Preberite ocene izdelkov, ob tem pa morate vedeti tudi to, da je originalna oprema lahko nižje ali druge kakovosti kot elementi, ki se prodajajo posamično.

5. Izbira zgolj na podlagi videza

Pri izbiri prvega ali naslednjega gorskega kolesa razmislite tudi o prihodnosti. Če imate model s pogostimi in običajnimi merami ter opremo, boste z lahkoto našli nadomestne dele ali opremo za popravljanje. Specifične in redke mere kolesa pa bodo rezultirale v daljšem iskanju pravega pripomočka in orodja. Izberite mehanizme in sisteme, ki jih je lahko vzdrževati in popravljati.

6. Ves denar za kolo

Kolo ni edini kos opreme, ki ga potrebujete. Je osnova, a prav tako obvezna je tudi kvalitetna čelada, ki vas bo ščitila. Če se želite resneje ukvarjati, so tu še kolesarska očala, ščitniki, nahrbtnik, gorski kolesarski čevlji, nadomestni deli, oprema za servisiranje ipd. V računico vštejte tudi stroške za ostalo opremo, da na koncu vaše popolno kolo ne bo samevalo v zaprašenem kotu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close